kuchnia wegetariańska świata

Awokado faszerowane pomidorem i kozim serem

Awokado faszerowane pomidorem i kozim serem

Bardzo lubię awokado, ale powiem szczerze (choć sama w to nie mogę uwierzyć), że guacamole trochę mi się znudziło. Znam co prawda wiele pysznych potraw z awokado i chętnie je przygotowuję, ale dziś chciałam zrobić coś naprawdę na szybko. Postanowiłam spróbować awokado w innej formie i wpadłam na pomysł zrobienia awokado faszerowanego. Ta prosta przekąska świetnie sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie lub lunch, jak i jako dekoracyjna przystawka na przyjęciu. Robi się ją tak samo prosto jak guacamole, nie wymaga gotowania i jest gotowa w 5 minut. Na dokładkę wygląda świetnie i tak samo smakuje.

Awokado przed zjedzeniem musi dobrze dojrzeć. Chodzi o to aby było miękkie i kremowe, ale nie może być ściemniałe, co się czasem niestety zdarza. W sklepach czasami możemy kupić awokado już dojrzałe, wtedy szypułka po lekkim naciśnięciu z łatwością wchodzi do środka owocu. Często jednak sprzedawcy oferują owoce jeszcze twarde, którym potrzeba kilka dni by dojrzeć. Polecam wtedy położyć je na oknie wraz z jabłkami lub owinąć w gazetę i schować w ciemne miejsce, np. do szuflady lub szafki.

awokado faszerowane pomidorem

Awokado faszerowane pomidorami

z dodatkiem koziego twarożku i suszonych pomidorów

porcja dla 1 lub 2 osób

składniki:

1 dojrzałe awokado

1 dojrzały pomidor średniej wielkości

2 suszone pomidory

50 g serka koziego (lub ew. roztartego na gładko twarogu krowiego)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry lub bazylii

sok z cytryny

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

przygotowanie:

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i delikatnie obrać. Połówki nieznacznie wydrążyć w górnej części owocu, tak aby pozostawić miseczkę z awokado o równych ściankach. Wydrążone miseczki oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidora umyć, posiekać w drobną kostkę i odstawić w osobnej miseczce.
  • Suszone pomidory oraz wydrążone awokado również posiekać w drobną kostkę i wymieszać z odsączonym pomidorem, kozim serkiem, kolendrą lub bazylią oraz zlanym z wydrążonych połówek awokado sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Połówki awokado nadziać hojnie przygotowanym farszem, polać oliwą z oliwek extra vergine i oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *