blog pescowegetariański

Bakłażan pieczony z jogurtem

Bakłażan pieczony z jogurtem

Przepis na tę prostą przystawkę z bakłażana wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to rodzaj sałatki z pieczonych plastrów bakłażana, zanurzonych w jogurcie czosnkowym z dodatkiem zielonej pietruszki.

W kuchni arabskiej jogurt jest powszechnym składnikiem i dzięki niemu, danie zyskuje iście arabski charakter.

Jak przy większości potraw z udziałem bakłażanów, należy obowiązkowo zastosować rytuał pozbawienia bakłażana goryczki. Jest to proces prosty, ale powoduje że na przygotowanie tej przystawki potrzebujemy nieco więcej czasu.

Według oryginalnej receptury, bakłażan powinien być usmażony, ale ponieważ chłonie on tłuszcz jak gąbka, a ja wolę lżejsze, mniej tłuste dania, zdecydowałam użyć piekarnika. Danie wyszło bardzo smaczne i nie tłuste. Bakłażan pieczony ma też tę przewagę nad smażonym, że przygotowuje się go szybciej i nie robi się tyle bałaganu, co przy smażeniu.

Jeśli chcecie, możecie zamiast bakłażana użyć cukinii, a powstanie równie arabskie danie o zupełnie innym smaku.

Taka przystawka nadaje się zarówno na lekką kolację, danie serwowane na szwedzkim stole, jak i jako dodatek do głównego dania.

bakłażan pieczony z jogurtem czosnkowym

Bakłażan pieczony z jogurtem

Składniki:

3 małe bakłażany

2 ząbki czosnku

400 ml jogurtu naturalnego

oliwa z oliwek

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  • Bakłażana umyć, wytrzeć, pokroić w okrągłe plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Aby pozbawić bakłażana goryczki, należy go dobrze osolić, wcierając sól w każdy plaster. Posolone plastry włożyć do dużej miski i pozostawić w lodówce przez co najmniej 30 minut, tak aby puściły sok, a następnie opłukać i dobrze wytrzeć.
  • Przygotowane wcześniej plastry bakłażana posmarować lekko oliwą z oliwek i ułożyć na kratce w piekarniku. piec na górnym poziomie w temperaturze 200 st. C do zrumieniania, ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia należy plasterki obrócić, aby były równomiernie zrumienione.
  • Ząbki czosnku obrać z łupinek rozetrzeć z solą i drobno posieka, a następnie wymieszać z jogurtem. Jogurt spróbować i dosolić do smaku.
  • Ostudzone plastry upieczonego bakłażana, wymieszać z jogurtem czosnkowym i wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
  • Bakłażany podawać z posiekaną natką pietruszki i świeżym pieczywem, najlepiej w towarzystwie ulubionego wina.

 

bakłażan pieczony z jogurtem czosnkowym



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *