blog pescowegetariański

Bezy z żurawiną i orzechami nerkowca

Bezy z żurawiną i orzechami nerkowca

Nie pamiętam niestety czego dotyczyła moja rozmowa z synkiem, w wyniku której ustaliliśmy, że zrobię pierwszy raz w życiu bezy. Z deserami nie mam za wiele wspólnego, ale z racji posiadania potomstwa “muszę” się wprawiać 🙂

Prezentuję zatem mój debiut bezowy, który był po prostu przepyszny i mimo wysokiej zawartości cukru w cukrze smakował wykwintnie.

Bezy z żurawiną i orzechami nerkowca

składniki:

2 białka z dużych jajek

70 g białego cukru

65 g cukru pudru

15 g suszonej żurawiny

20 g orzechów nerkowca

dodatkowo:

papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blachy

przygotowanie:

Żurawinę i orzechy nerkowca drobno posiekać nożem. Białka ubić wraz z białym cukrem, tak aby sztywna piana miała perłowy połysk. Następnie do piany dodać przesiany cukier puder oraz posiekane bakalie i wymieszać delikatnie łyżką.

Masę nakładać łyżką na papier do pieczenia, zachowując odstępy, tak aby utworzyć 10-12 bez, lub jeśli wolimy więcej mniejszych.

Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni z termoobiegiem lub 125 stopni bez termoobiegu przez około 80 minut.

Smacznego!

Bezy z żurawiną i orzechami nerkowca

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *