blog pescowegetariański

Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli

Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli

Pieczone buraki są doskonałe, świetnie nadają się do przystawek i sałatek. Dziś proponuję buraczaną sałatkę Caprese.

Sałatkę Caprese, czyli klasyczną włoską sałatkę z pomidorów i mozzarelli, znamy chyba wszyscy. Poza sezonem pomidorowym, warto spróbować wersji z pieczonymi burakami. Jest równie smaczna i bardzo zdrowa.

Listki melisy i skórka starta z cytryny nadają tej sałatce orzeźwiającego charakteru.

Caprese z buraków i mozzarelli

Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli

(1-2 porcje)

Składniki

1 średni burak

1 kulka mozzarelli (125 g)

świeża melisa (lub mięta)

skórka starta z ½ cytryny

1 łyżka kaparów

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

Dodatkowo

świeże pieczywo

Przygotowanie

  • Buraka umyć dokładnie, zawinąć w folię aluminiową
    i upiec w temperaturze 200 st.C, przez około 1,5 godziny.
  • Buraka ostudzić i obrać ze skórki.
  • Mozzarellę odsączyć z zalewy.
  • Buraka i mozzarellę pokroić w plasterki (tyle samo plasterków buraka i mozzarelli) i ułożyć naprzemiennie na talerzu, tak aby plastry mozzarelli i buraka się na siebie nakładały.
  • Całość polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
  • Na koniec równomiernie zetrzeć nad sałatką skórkę cytryny i przyozdobić listkami melisy.
  • Na środku talerza ułożyć kapary.

Uwagi:

Sałatkę można przygotować w większej ilości, tworząc okręgi w obrębie talerza. Wtedy kaprami można posypać sałatkę
z wierzchu.

Caprese z buraków i mozzarelli

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *