Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli

Pieczone buraki są doskonałe, świetnie nadają się do przystawek i sałatek. Dziś proponuję buraczaną sałatkę Caprese.
Sałatkę Caprese, czyli klasyczną włoską sałatkę z pomidorów i mozzarelli, znamy chyba wszyscy. Poza sezonem pomidorowym, warto spróbować wersji z pieczonymi burakami. Jest równie smaczna i bardzo zdrowa.
Listki melisy i skórka starta z cytryny nadają tej sałatce orzeźwiającego charakteru.
Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli
(1-2 porcje)
Składniki
1 średni burak
1 kulka mozzarelli (125 g)
świeża melisa (lub mięta)
skórka starta z ½ cytryny
1 łyżka kaparów
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
Dodatkowo
świeże pieczywo
Przygotowanie
- Buraka umyć dokładnie, zawinąć w folię aluminiową
i upiec w temperaturze 200 st.C, przez około 1,5 godziny. - Buraka ostudzić i obrać ze skórki.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy.
- Buraka i mozzarellę pokroić w plasterki (tyle samo plasterków buraka i mozzarelli) i ułożyć naprzemiennie na talerzu, tak aby plastry mozzarelli i buraka się na siebie nakładały.
- Całość polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
- Na koniec równomiernie zetrzeć nad sałatką skórkę cytryny i przyozdobić listkami melisy.
- Na środku talerza ułożyć kapary.
Uwagi:
Sałatkę można przygotować w większej ilości, tworząc okręgi w obrębie talerza. Wtedy kaprami można posypać sałatkę
z wierzchu.
1 thought on “Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli”