blog pescowegetariański

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Choć tradycyjne włoskie Carpaccio to cienkie plastry surowego mięsa lub ryb, obecnie na całym świecie przygotowuje się dekoracyjne carpaccio z warzyw i owoców. Carpaccio z buraka stało się niezwykle popularne, a jest na tyle smaczne i ładne, że postanowiłam podać je w tym roku na świąteczny stół.

Moja wersja carpaccio z buraka jest stuprocentowo wegańska. Dressing balsamiczny, który zwykle przygotowuję z miodem, tym razem zrobiony został z dodatkiem syropu z agawy.

Aby carpaccio było naprawdę doskonałe trzeba buraki upiec, zostaje w nich wtedy cały smak i słodycz. Gotowane buraki, nie są nawet w połowie tak smaczne jak te pieczone. Kiedy odkryłam pieczenie buraków, oszalałam na ich punkcie. Pieczone buraki są świetne do sałatek i przystawek, a najlepiej smakują w towarzystwie sałat i świeżych ziół.

Ja proponuję podać carpaccio w towarzystwie rukoli, bo uważam że świetnie ona do buraków pasuje, ale możecie oczywiście poeksperymentować z innymi sałatami i dodatkami.

Carpaccio z buraka z dressingiem balsamicznym

Składniki

1 duży burak lub 2 mniejsze

Dressing

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżka musztardy

sól i pieprz

Do podania

2 duże garście rukoli rukoli

skórka starta z cytryny

kilka listków mięty lub melisy

Przygotowanie

Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 200 stopni, w zależności od wielkości buraków, od 1 do 2 godzin. Aby sprawdzić czy buraki są już miękkie należy nakłuć je widelcem.

Wymieszać dobrze wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarki lub skrawacza do sera, a następnie wymieszać z przygotowanym dressingiem. Najlepiej pozostawić na minimum 1-2 godziny w lodówce.

Na środku dużego talerza wylać warstwę dressingu i posypać ją rukolą. Wokół rukoli ułożyć krąg z plasterków buraka.

Na wierzch carpaccio zetrzeć skórkę z cytryny i ozdobić listkami mięty lub melisy.

carpaccio z buraka

 

Jeśli lubicie buraki spróbujcie również Caprese z pieczonych buraków i mozzarelli oraz kanapeczek z pieczonym burakiem i kozim serem.



1 thought on “Carpaccio z buraka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *