Chłodnik litewski

Uwielbiam chłodnik! Marzę o nim całą zimę, a wiosną wypatruję pierwszej botwinki. Pierwszy chłodnik otwiera wiosenny sezon w mojej kuchni – sezon świeżości i koloru.

Przepis na chłodnik przekazała mi moja mama. Jest to najlepszy chłodnik jaki jadłam – gęsty, treściwy, pełen smaku.

Serdecznie polecam!

chłodnik litewski

Chłodnik litewski

ok. 10 porcji

składniki:

1 pęczek botwiny z buraczkami

1/2 litra wody

1 pęczek rzodkiewki

1 mały pęczek koperku (lub 1/2 dużego)

1 pęczek szczypiorku

1 długi zielony ogórek

2 litry zsiadłego mleka

200 g śmietany 18%

6 łyżek koncentratu barszczu czerwonego

2 płaskie łyżeczki soli

pieprz

dodatkowo:

jajka na twardo

chłodnik litewski

Przygotowanie:

  • Botwinę dokładnie opłukać i posiekać. Buraczki obrać i pokroić. Wrzucić do garnuszka i zalać wodą, dodać sól, zagotować i gotować ok. 5 minut.
  • Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić według uznania w plasterki, półplasterki lub ćwierćplasterki (ja zwykle wybieram te ostatnie). Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  • W garnku, dużej misce lub wazie wymieszać rózgą zsiadłe mleko ze śmietaną. Dodać wystudzoną botwinkę (wraz z płynem) oraz pokrojone warzywa i zioła. Wymieszać.
  • Na koniec dodać koncentrat barszczu czerwonego oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Podawać z jajkiem na twardo.

chłodnik litewski

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *