kuchnia wegetariańska świata

Farfalle ze śmietanowym sosem z pieczarek i czerwonej cebuli

Farfalle ze śmietanowym sosem  z pieczarek i czerwonej cebuli

Polecam doskonały sos śmietanowy z pieczarkami i czerwoną cebulą. Dziś przygotowałam makaron z tym sosem, ale można zastosować go również jako dodatek do placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych czy np. jajka w koszulce.  W tym przepisie prostota przygotowania idzie w parze z wyśmienitym smakiem. Czerwona cebulka, ocet balsamiczny i miód, nadają temu daniu wyrafinowany charakter. Tymianek idealnie dopełnia całość.

farfalle z sosem pieczarkowym, śmietanowy sos pieczarkowy

Makaron farfalle ze śmietanowym sosem
z pieczarek i czerwonej cebuli

(2-3 porcje)

farfalle z sosem pieczarkowym, śmietanowy sos pieczarkowy

Składniki:

250 g makaronu kokardki

30 g masła

250 g pieczarek

1 duża czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

200 g śmietany 18%

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

dodatkowo:

tarty Parmezan lub Grana Padano do posypania

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę i czosnek, posypać tymiankiem i kilka minut podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, wlać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać śmietanę, miód i ocet balsamiczny. Wymieszać
    i podgrzać, uważając aby nie zagotować sosu.
  • Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron podawać polany sosem pieczarkowym z dodatkiem startego sera Parmezan.

farfalle z sosem pieczarkowym, śmietanowy sos pieczarkowy

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *