blog pescowegetariański

fenkuł z pomidorem i przyprawą cajun

fenkuł z pomidorem i przyprawą cajun

Fenkuł, moja miłość od drugiego wejrzenia

Fenkuł to moja miłość od drugiego wejrzenia. Kiedyś poznałam jego smak, mocno anyżkowy – zupełnie go nie polubiłam. Posmak anyżkowy jest dla mnie trudny, to znaczy, teraz jest trudny, a kiedyś był nie do przejścia – po prostu go nie znosiłam. Za sprawą fenkułu, nauczyłam się go akceptować, a w wyjątkowych przypadkach doceniać. Moja przygoda z fenkułem rozpoczęła się w szpitalu, a dokładnie na oddziale najgorszego jedzenia pod słońcem. Choć miałam wegetariańską dietę, to dania które dostawałam powodowały u mnie nudności. Koleżanka weganka przyniosła mi fenkuł z ziemniakiem, a ja choć nie znosiłam fenkuła, to zajadałam się nim aż uszy mi się trzęsły. Może to efekt szpitalnej kuchni, a może po prostu zdolności kulinarnych koleżanki, ale polubiłam fenkuła. Stąd dziś fenkuł i przepis, jak zwykle najprotszy i bez zbędnych komplikacji.

fenkuł przepis najprostszy

Fenkuł przepis głodowy

Pomimo miłych wspomnień z fenkułem, długo nie odważyłam się go ugotować. Aż któregoś razu na zakupach mój wzrok napotkał dorodne kopry włoskie i nie mogłam się im oprzeć. Przyznacie, że są piękne! Nie wiedziałam co z nich zrobić. W pamięci miałam ziemniaczano-fenkułową sałatkę ze szpitala, ale w domowych warunkach wydała mi się zbyt skromna. Moje fenkuły poszły pod nóż, jak to zwykle u mnie bywa głodową porą i dodałam do nich to co miałam, czyli pomidory i jak zawsze w kryzysowych momentach przyprawę cajun. Potrawa z fenkuła wyszła zachwycająco. Ugotowanie jej zajęło mi chwilę, ale jedzenie dłużej, bo starałam się jak najdłużej delektować się jej smakiem 🙂

Chciałam jeszcze napisać coś o znienawidzonym przeze mnie posmakiem anyżkowym. W tym oto daniu go uwielbiam. W kulinarnych programach i książkach wiele razy spotkałam się ze stwierdzeniem “cudowny anyżkowy posmak” i zawsze uważałam to za głupi żart. Tym razem mi też się udało. Podejrzewam, że mój cudowny anyżkowy posmak to zasługa balansującej go przyprawy cajun, ale za mało mam jeszcze doświadczenia z fenkułem, żeby stwierdzić to na 100%.

fenkuł z pomidorem

Fenkuł przepis z pomidorem i przyprawą cajun

Składniki:

2-3 łyżki oliwy cytrynowej

1 fenkuł

1 pomidor

1 łyżeczka przyprawy cajun

sól

Przygotowanie:

Fenkuł umyć i pokroić.

Rozgrzać patelnię i smażyć fenkuł na oliwie z przyprawą cajun (mocno do zrumienienia ok. 3-5 minut).

Następnie dodać pokrojonego pomidora oraz odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 3 min.

Pomieszać, dodać soli do smaku i dusić kolejne 3 minuty.

fenkuł proste danie z fenkuła



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *