kuchnia wegetariańska świata

Finger food z twarożkiem

Finger food z twarożkiem

Ponieważ sezon przyjęć zbliża się wielkimi krokami, postanowiłam nieco was zainspirować. Prosty twarożek może być podstawą naprawdę fajnych i niedrogich dań na przyjęcia. Zamiast szukać wyrafinowanych serów z całego świata, spróbujcie moich propozycji finger food z naszym polskim twarogiem.

Jaki twarożek wybrać?

Aby nasze przystawki wyszły wyśmienite, na pewno warto użyć dobrej jakości świeżego twarogu. W zależności od upodobań możemy użyć chudego, półtłustego lub tłustego sera.

Smak twarożku może być naprawdę każdy. Świetnie sprawdzi się tradycyjny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, prosty z samym szczypiorkiem, a także inne dowolnie wyszukane wersje twarożku – opcji jest naprawdę nieskończoność.

Dodatki mogą być różne, jednak konsystencja twarożku do przygotowania proponowanych przeze mnie dań powinna być kremowa, dlatego koniecznie użyjcie mielonego twarogu lub dobrze go zmiksujcie ze śmietaną lub jogurtem.

Kluczem do sukcesu jest dobre doprawienie twarożku – należy go przede wszystkim odpowiednio osolić! Z przypraw sprawdzą się zarówno świeże zioła, jak i przyprawy suszone.

 

Imprezowe dania z twarożkiem

1. Kremowy dip

Świetnie sprawdzi się na luźnych przyjęciach. Możemy go podać razem z pieczywem, krakersami czy nachosami lub w lżejszej wersji z warzywami pokrojonymi w słupki.

finger food - warzywa z dipem z twarożku
warzywa pokrojone w słupki z dipem z twarożku

 

2. Tartinki

Na eleganckie okazje możecie przygotować malutkie kanapeczki lub krakersy z twarożkiem. Nie zapomnijcie pięknie ich przyozdobić. Aby takie przekąski prezentowały jeszcze bardziej elegancko, możecie nałożyć twarożek szprycą.

finger food - kanapki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem
kanapeczki z twarożkiem cytrynowym z ogórkiem

 

3. Jajka faszerowane

Prosta, a bardzo efektowna przekąska, popularna zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Wystarczy ugotować jajka na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka i przecisnąć je przez sitko, a następnie wymieszać z twarożkiem. Gotową masą napełnić połówki jajek.

jajka faszerowane z twarożkiem - wielkanocne finger food
jajka faszerowane z twarożkiem

 

4. Ziemniaki pieczone, podane z twarożkiem.

Potrawa ta znana pod nazwą „pyry z gzikiem”. Jest to bardzo fajne i proste danie. Upieczone ziemniaki należy naciąć wzdłuż, rozchylić i „nafaszerować” kremowym twarożkiem. Można też podać połówki ziemniaków wraz z miską kremowego twarożku. Jeśli podajemy je na przyjęciu jako finger food, lepiej wybrać małe ziemniaczki.

pyry z gzikiem
ziemniaczki pieczone z ogórkowym twarożkiem

 

5. Naleśnikowe wrapy z twarożkiem.

Zwykłe naleśniki możemy z łatwością zamienić w efektowne finger food. Naleśniki należy posmarować ciekawym twarożkiem i zawinąć z listkami sałaty lub szpinaku. Na koniec wystarczy pokroić ruloniki w kawałki o wielkości jednego kęsa i ułożyć na półmisku.

finger food - mini wrapy naleśnikowe z twarożkiem i szpinakiem
mini wrapy naleśnikowe z twarożkiem i szpinakiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *