Grecka zupa cytrynowa

To wariacja na temat Avgolemono, czyli typowo greckiej zupy, której nazwa oznacza po prostu “jajko z cytryną”. Zupa ta jest niezwykle pożywna i bardzo smaczna.
Zimą, gorąca zupa cytrynowa wspaniale rozgrzewa. Latem, zimna Avgolemono cudownie orzeźwia i chłodzi.
Należy uważać, aby nie zagotować zupy, gdyż wtedy żółtka by się ścięły.
Polecam podawać ją z dodatkiem świeżych listków mięty, posypaną sproszkowaną chilli lub słodką papryką.
Wersji tej zupy może być wiele. Najprostsze nie zawierają warzyw, a jedynie bulion warzywny lub drobiowy. Moja bogata w warzywa wersja, inspirowana jest przepisem pochodzącym z książki “Kuchnia Wegetariańska Świata”, autorstwa Angeliki Ilies, wydawnictwa Muza, którą wszystkim wegetarianom serdecznie polecam.
Grecka zupa cytrynowa
4 porcje
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
800 ml wody
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Kilka gałązek natki pietruszki
50 g ryżu długoziarnistego
3 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
czarny pieprz
dekoracja:
papryka słodka lub chilli
świeża mięta
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać, a następnie pokroić w sporą kostkę.
- Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyć cebulę aż do zeszklenia, następnie dodać seler oraz marchewkę i poddusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Wlać wodę, dodać przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, oraz natkę)*, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować. Garnek nakryć pokrywką i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut.
- Z garnka wyłowić listek laurowy, ziele angielskie oraz natkę
i zmiksować przy użyciu blendera ręcznego lub miksera kielichowego. - Zupę ponownie zagotować, dodać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
- Żółtka rozbełtać w miseczce i mieszając dodawać stopniowo sok z cytryny oraz kilka łyżek gorącego wywaru.
- Garnek zdjąć z ognia i mieszając trzepaczką wlać do zupy krem z żółtek. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. - Zupę jeszcze chwilę podgrzać tak, aby nie dopuścić do wrzenia.
- Podawać udekorowaną liskami mięty i posypaną sproszkowaną papryką.
* listek laurowy, ziele angielskie oraz natkę najlepiej związać w gazę, tak aby łatwiej było je wyłowić.