blog pescowegetariański

Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa

To wariacja na temat Avgolemono, czyli typowo greckiej zupy, której nazwa oznacza po prostu „jajko z cytryną”. Zupa ta jest niezwykle pożywna i bardzo smaczna.

Zimą, gorąca zupa cytrynowa wspaniale rozgrzewa. Latem, zimna Avgolemono cudownie orzeźwia i chłodzi.

Należy uważać, aby nie zagotować zupy, gdyż wtedy żółtka by się ścięły.

Polecam podawać ją z dodatkiem świeżych listków mięty, posypaną sproszkowaną chilli lub słodką papryką.

Wersji tej zupy może być wiele. Najprostsze nie zawierają warzyw, a jedynie bulion warzywny lub drobiowy. Moja bogata w warzywa wersja, inspirowana jest przepisem pochodzącym z książki „Kuchnia Wegetariańska Świata”, autorstwa Angeliki Ilies, wydawnictwa Muza, którą wszystkim wegetarianom serdecznie polecam.

Grecka zupa cytrynowa, grecka zupa z ryżem

Grecka zupa cytrynowa

4 porcje

Składniki:

3 łodygi selera naciowego

1 duża marchewka

1 duża cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

800 ml wody

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

Kilka gałązek natki pietruszki

50 g ryżu długoziarnistego

3 żółtka

3 łyżki soku z cytryny

sól (ok. 1 płaska łyżeczka)

czarny pieprz

dekoracja:

papryka słodka lub chilli

świeża mięta

Grecka zupa cytrynowa, zupa cytrynowa z ryżem

Przygotowanie:

  • Warzywa umyć, marchew i cebulę obrać, a następnie pokroić w sporą kostkę.
  • Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyć cebulę aż do zeszklenia, następnie dodać seler oraz marchewkę i poddusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać wodę, dodać przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, oraz natkę)*, doprawić solą i pieprzem i całość zagotować. Garnek nakryć pokrywką i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Z garnka wyłowić listek laurowy, ziele angielskie oraz natkę
    i zmiksować przy użyciu blendera ręcznego lub miksera kielichowego.
  • Zupę ponownie zagotować, dodać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Żółtka rozbełtać w miseczce i mieszając dodawać stopniowo sok z cytryny oraz kilka łyżek gorącego wywaru.
  • Garnek zdjąć z ognia i mieszając trzepaczką wlać do zupy krem z żółtek. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą
    i pieprzem.
  • Zupę jeszcze chwilę podgrzać tak, aby nie dopuścić do wrzenia.
  • Podawać udekorowaną liskami mięty i posypaną sproszkowaną papryką.

* listek laurowy, ziele angielskie oraz natkę najlepiej związać w gazę, tak aby łatwiej było je wyłowić.

Grecka zupa cytrynowa, zupa cytrynowa z ryżem

Grecka zupa cytrynowa, zupa cytrynowa z ryżem

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *