kuchnia wegetariańska świata

Guacamole

Guacamole

Guacamole to tradycyjna meksykańska pasta z awokado. Jest to doskonały dip na przyjęcie lub codzienna pasta kanapkowa.

Najprostsze, bazowe guacamole zrobicie rozgniatając awokado z solą i cytryną lub limonką. Wersji tej prostej pasty może być jednak wiele. Ja lubię guacamole ostrzejsze – z cebulką i papryczką chilli.

Guacamole z cebulką i papryczką chilli

guacamole, pasta z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

sok z  połowy cytryny*

ok. 1/3 papryczki chilli*

1/2 małej cebuli

1 ząbek czosnku

1-2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)

sól

pieprz

*Ilość papryczki i soku z cytryny zależy od indywidualnych upodobań. Moja wersja jest dość kwaśna i średnio ostra.

guacamole, pasta z awokado

 

Przygotowanie:

Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć

Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W miseczce ugnieść widelcem awokado wraz z sokiem z cytryny, cebulką, papryczką, czosnkiem i oliwą (opcjonalnie). Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe!

guacamole, pasta z awokado

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *