blog pescowegetariański

Hummus na 3 sposoby

Hummus na 3 sposoby

Domowy hummus? To naprawdę proste! Nie kupujcie zatem gotowców, tylko sami zróbcie pyszne hummusy w trzech smakach. Jeśli nie macie czasu na gotowanie skorzystajcie z ciecierzycy w puszce.

Osobiście przepadam za humusem, a szczególnie pasuje mi on na przegryzkę podczas towarzyskich spotkań. Jeśli robimy humus to najlepiej od razu kilka smaków. Zwykle robię humus klasyczny i wersję z pomidorami suszonymi. Wersję pomarańczową humusu odkryłam kiedyś w książce „Nakarmić duszę”, autorstwa Joli Słomy i Mirka Trymbulaka – jest lekki, orzeźwiający i bardzo mi smakuje 🙂

Hummus na 3 sposoby

przepis na hummus, hummus z suszonymi pomidorami, pomarańczowy hummus z tymiankiem

Składniki

1 szklanka suchej soczewicy lub 2 puszki

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

10 łyżek oliwy z oliwek

8 plastrów suszonych pomidorów w oleju

4 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego tymianku

suszona papryka chilli

kumin

oliwa z oliwek do polania

sól i pieprz

do ozdoby

kilka paseczków pomidorów suszonych

półplasterek pomarańczy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę umyć i zalać sporą ilością wody
    i pozostawić na noc do namoczenia. Warto w tym czasie raz zmienić wodę.
  • Namoczoną ciecierzycę przełożyć do garnka i zalać czystą wodą. Gotować 70-90 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
  • Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i przełożyć do dużej miski, dodać oliwę, posiekany czosnek, sok z cytryny oraz sól
    i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. W razie uznania dodatkowo doprawić solą
    i pieprzem i wymieszać.
  • Przygotowaną bazę podzielić na 3 części, z których szybko przygotujemy 3 wersje humusu:

1 ) Hummus klasyczny

  • Do bazowego humusu w razie potrzeby dodać trochę wody, tak aby konsystencja była lżejsza.
  • Przełożyć do miski, polać oliwą z oliwek i posypać po wierzchu ostrą papryką i mielonym kuminem.

przepis na hummus, hummus z suszonymi pomidorami, pomarańczowy hummus z tymiankiem

2 ) Hummus z pomidorami suszonymi

  • Do bazowego humusu dodać pomidory suszone i dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę wody, tak aby konsystencja była lżejsza.
  • Przełożyć do miski i ozdobić paskami suszonych pomidorów.

przepis na hummus, hummus z suszonymi pomidorami, pomarańczowy hummus z tymiankiem

3 ) Hummus z sokiem z pomarańczy i ziołami

  • Do bazowego humusu dodać sok pomarańczy i zioła prowansalskie (lub sam tymianek) i dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do miski i ozdobić półplasterkiem pomarańczy.

przepis na hummus, hummus z suszonymi pomidorami, pomarańczowy hummus z tymiankiem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Hummus na 3 sposoby”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *