blog pescowegetariański

Jarzynka z selera naciowego

Jarzynka z selera naciowego

Seler naciowy zawsze kusi mnie swoim kolorem i jędrnością, dlatego wkładam go do koszyka chętnie. Jednak zawsze mam ten sam problem – co mam z niego ugotować? Zwykle dodaję go do sałatek, zup, makaronów. Postanowiłam przygotować potrawę, w której to seler będzie głównym składnikiem. Wyszła super smaczna jarzynka z selera naciowego. Nadaje się zarówno na lekką przystawkę, jak i na dodatek do dania głównego.

jarzynka seler naciowy

Jarzynka z selera naciowego

porcja na 2 osoby

Składniki:

½ selera naciowego

1 mała cebulka

½ łyżeczki miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

½ łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na maśle. Selera umyć, pokroić w paseczki, a następnie dodać do cebulki, podsmażyć i dusić aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodać sok z cytryny, koncentrat, kolendrę, sól i pieprz oraz miód. Wymieszać i chwilę podsmażyć.

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Jarzynka z selera naciowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *