Kanapeczki z pieczonym burakiem i kozim serem

Pieczone buraki są nadal na topie, dlatego jeśli chcecie przygotować dla swoich gości eleganckie przekąski w typie finger foods, to proponuję właśnie takie proste kanapeczki.

Moim zdaniem połączenie pieczonego buraka z kozim serem jest po prostu doskonałe. Ja użyłam koziego twarożku w formie roladki, ale można użyć też kremowego twarożku do smarowania, tylko trzeba wtedy zgrabnie go nałożyć (np. łyżeczka o łyżeczkę, tworząc łezkę). Rolada pleśniowa będzie również świetnie tu pasowała.

 

kanapeczki z pieczonym burakiem i kozim serem

 

Kanapeczki z pieczonym burakiem i kozim serem

10 kanapek

składniki:

10 kromeczek pieczywa (wielkości plastra buraka)

1 mały burak pieczony

100 g sera koziego (rolada nie pleśniowa)

10 kaparów

10 połówek orzechów włoskich

10 listków rukoli

oliwa z oliwek (na kromkę i po wierzchu)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraczki umyć dokładnie, zawinąć w folię aluminiową i upiec w temperaturze 200 st.C, przez około 1 godziny (sprawdzamy widelcem czy upieczone), a następnie ostudzić i obrać ze skórki.

Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Roladkę kozią pokroić na plasterki – trzeba to robić delikatnie, żeby ser się nie pokruszył. Plasterków powinno być po 10.

Kromeczki skropić oliwą, położyć na wierzchu plaster buraka i koziego sera, przyozdobić rukolą, kaparem i orzechem włoskim. Na koniec delikatnie skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem.

kanapeczki z pieczonym burakiem i kozim serem

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *