Kanapki z serem brie, awokado i suszonymi pomidorami

Ser brie i camembert (jak również inne francuskie sery) jadam zwykle z winogronami, kieliszkiem wina, lub po prostu ze świeżą bagietką. Dziś postanowiłam wyjść nieco poza ten schemat i przygotowałam świeże, kolorowe i pyszne kanapeczki, które świetnie nadadzą się na szwedzki stół – bo są bardzo ładne.

kanapki z serem brie awokado i suszonymi pomidorami

Kanapki z serem brie, awokado i suszonymi pomidorami

składniki:

kromki chleba lub świeżej bagietki

ser brie (ew. camembert) pokrojony w plasterki

dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w paski

suszone pomidory w oleju, pokrojone w paseczki

świeże listki bazylii

oliwa z oliwek extra virgin

sok wyciśnięty z cytryny

sól

pieprz

przygotowanie:

  • Kromki chleba lub bagietki skropić oliwą.
  • Na wierzch położyć ser brie, awokado i suszone pomidory.
  • Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
  • Przyozdobić listkami świeżej bazylii.

kanapki z serem brie awokado i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *