blog pescowegetariański

Kocia łapa – czyli ciasto z białek

Kocia łapa – czyli ciasto z białek

Kocia łapa to ciasto mojego dzieciństwa. Zawsze kiedy zostały białka, mama piekła Kocią Łapę. Wersji było wiele. Czasem z makiem, czasem z morelami suszonymi lub orzechami. Przepis jest najprostszy na świecie, a ciasto lekkie i smaczne. Dziś wersja z rodzynkami – moja ulubiona 🙂

Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Może rodzynki to ślady po kocich łapkach…

Biszkopt z białek, ciasto z białek, ciasto z rodzynkami

Kocia łapa- czyli ciasto z białek

Składniki:

1 szklanka białek kurzych*

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 szklanka rodzynek

skórka otarta z ½ cytryny

olej do wysmarowania formy

*Tyle ile mamy białek, tyle samo (objętościowo) bierzemy cukru i mąki.

Biszkopt z białek, ciasto z białek, ciasto z rodzynkami

Przygotowanie:

  • W misce ubić pianę z białek, dodawać stopniowo cukier
    i ubijać, aż piana będzie sztywna i nabierze perłowego blasku. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
  • Dodać mąkę i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką.
  • Rodzynki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie.
  • Masę wylać do posmarowanej wcześniej olejem formy. Można dodatkowo położyć na dno papier do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut – sprawdzać patyczkiem*.

*Sprawdzanie patyczkiem to sprawdzona metoda określenia czy ciasto jest już upieczone. Mokry patyczek (oblepiony surowym ciastem) – dalej pieczemy. Suchy patyczek – ciasto gotowe.

Biszkopt z białek, ciasto z białek, ciasto z rodzynkami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *