kuchnia wegetariańska świata

Konfitura z gruszek z rozmarynem

Konfitura z gruszek z rozmarynem

Gruszki to wspaniałe owoce – mają niepowtarzalny, bogaty smak. Ich słodycz niesie z sobą wspomnienie letniego słońca. Są typowo jesiennymi owocami, które nie przechowują się aż tak dobrze jak jabłka, dlatego warto  jeść ich jesienią i zimą jak najwięcej i przygotować z nich pyszne domowe kompoty, dżemy i konfitury.

Ja dziś przedstawiam przepis na przeprostą konfiturę z gruszek ze świeżym rozmarynem. Aromat rozmarynu jest tak intensywny, że wystarczy odrobina, aby nadać zwykłym gruszkom zupełnie nowego, wykwintnego charakteru. Nie bójcie się rozmarynu, nie zabije smaku gruszek. Wręcz przeciwnie – podkreśli go.

Konfiturę robi się bardzo prosto – 3 krotnie należy zagotować owoce z cukrem i dodatkami, podsmażyć i ostudzić. Poza rozmarynem do dodajemy cytrynę dla zbalansowania słodkiego smaku.

Sposób podania to już kwestia indywidualna. Możecie wyczarować z tą konfiturą pyszne desery, np. usmażyć pączki z wyjątkowym, gruszkowym nadzieniem lub przygotować wielkanocny gruszkowy mazurek. To moje propozycje, do których was serdecznie zachęcam.

Wiem, że z tą konfiturą w słoikach na pewno wpadniecie na własne pomysły, jak i do czego jej użyć. Zapraszam do dzielenia się i inspirowania w komentarzach.

Kiedy wasza konfitura będzie gotowa, na początek proponuję posmarować nią świeżą bułeczkę lub tosta i przegryźć wraz z poranną kawą.

Smacznego!

konfitura z gruszek i rozmarynu

Konfitura z gruszek z rozmarynem

porcja na 1 słoik

Składniki:

300 g gruszek (waga po obraniu)

300 g cukru

sok wyciśnięty z ½ cytryny

mała gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  • Gruszki umyć, cienko obrać, usunąć gniazda nasienne
  • Owoce pokroić w sporą kostkę i wrzucić do garnka.
  • Dodać cukier, wymieszać i pozostawić na 30 minut.
  • Dodać gałązkę rozmarynu oraz sok z cytryny i całość zagotować, posmażyć minutę, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Po ostudzeniu jeszcze dwukrotnie przeprowadzić całą procedurę – zagotować, smażyć minutę, ostudzić.
  • Na koniec przelać konfiturę do słoiczków i zakręcić.

Uwaga: Podana ilość składników wystarcza tylko na jeden słoiczek, ale jeśli zrobicie więcej konfitur, będziecie mogli się nimi cieszyć całą zimę, a nawet dłużej.

 

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *