kuchnia wegetariańska świata

Smażone pomarańcze i figami

Smażone pomarańcze i figami

Ponieważ nadeszły chłodniejsze dni zwiastujące jesień, przygotowałam coś słodkiego, w sam raz do gorącej herbaty, która jesienią u mnie króluje.

Pomarańcze kojarzą się z zimowym, świątecznym okresem, ale w takiej odsłonie będą doskonałe również na jesienną słotę.

konfitura z pomarańczy i figf

Smażone pomarańcze z figami

3-4 słoiczki

Składniki:

1 kg pomarańczy

150 g suszonych fig

300 g cukru

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Pomarańcze umyć, sparzyć i pokroić. Figi pokroić w paski.

Owoce wrzucić do garnka wsypać cukier, podgrzać i smażyć na małym ogniu ok. 45 minut, stale mieszając..

Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze podsmażyć.

Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków.

konfitura z pomarańczy i fig

Podawać z gorącą herbatą na poprawę nastroju 🙂

konfitura z pomarańczy i fig

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *