Konfitura z żurawiny home-made

Pomysł na domową konfiturę z żurawiny pojawił mi się spontanicznie, kiedy w trakcie zakupów natrafiłam na żurawinę świeżą, a akurat planowałam przygotować panierowane camemberty z żurawiną na lunch. Zamiast kupować żurawinę w słoiczku postanowiłam przygotować ją samodzielnie. Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś bardziej skomplikowanego, a okazało się że konfitura z żurawiny jest banalnie prosta i szybka.
Żurawiny zachwalać chyba nie muszę – jej walory zdrowotne są powszechnie znane, a popularnością cieszy się niezmiennie od lat. Żurawina tradycyjnie kojarzy się z wytrawnymi daniami, ale ostatnio coraz częściej wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów – jej kwaskowaty posmak wspaniale współgra szczególnie z bardzo słodkimi kremami i bezą.
Domowa żurawina nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej naturalna – nie zawiera sztucznych dodatków, które obecne są w wielu sklepowych wersjach. Można przygotować sobie zapas gotowych słoiczków konfitury z żurawiny, ale robi się ją tak szybko że równie dobrym pomysłem jest przechowywanie zamrożonej żurawiny i szykowanie konfitury na bieżąco w razie potrzeby.
Moim zdaniem taka konfitura jest świetnym pomysłem na oryginalny podarunek, tak samo jak inne domowe przetwory. Wystarczy poświęcić chwilę na ładne opakowanie, a uśmiech obdarowanej osoby mamy zagwarantowany.
Konfitura z żurawiny
Z podanej ilości otrzymałam 380 g gotowej konfitury, czyli 2 małe słoiczki.
Składniki:
250 g świeżej żurawiny
125 g cukru
100 ml wody
Przygotowanie:
- Żurawinę opłukać.
- Połowę żurawiny dobrze rozgnieść z cukrem i pozostawić na godzinę.
- Po tym czasie przełożyć żurawinę z cukrem do rondelka, dodać pozostałą część żurawiny oraz 100 ml wody i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać około 10-15 minut, aż całość zgęstnieje.
Jeśli chcemy przechowywać konfiturę dłużej, to na koniec warto jeszcze gorącą przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli zamierzamy spożyć ją w krótkim czasie wystarczy gotową żurawinę przechowywać w czystym naczyniu w lodówce.

