kuchnia wegetariańska świata

Konfitura z żurawiny home-made

Konfitura z żurawiny home-made

Pomysł na domową konfiturę z żurawiny pojawił mi się spontanicznie, kiedy w trakcie zakupów natrafiłam na żurawinę świeżą, a akurat planowałam przygotować panierowane camemberty z żurawiną na lunch. Zamiast kupować żurawinę w słoiczku postanowiłam przygotować ją samodzielnie. Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś bardziej skomplikowanego, a okazało się że konfitura z żurawiny jest banalnie prosta i szybka.

Żurawiny zachwalać chyba nie muszę – jej walory zdrowotne są powszechnie znane, a popularnością cieszy się niezmiennie od lat. Żurawina tradycyjnie kojarzy się z wytrawnymi daniami, ale ostatnio coraz częściej wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów – jej kwaskowaty posmak wspaniale współgra szczególnie z bardzo słodkimi kremami i bezą.

Domowa żurawina nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej naturalna – nie zawiera sztucznych dodatków, które obecne są w wielu sklepowych wersjach. Można przygotować sobie zapas gotowych słoiczków konfitury z żurawiny, ale robi się ją tak szybko że równie dobrym pomysłem jest przechowywanie zamrożonej żurawiny i szykowanie konfitury na bieżąco w razie potrzeby.

Moim zdaniem taka konfitura jest świetnym pomysłem na oryginalny podarunek, tak samo jak inne domowe przetwory. Wystarczy poświęcić chwilę na ładne opakowanie, a uśmiech obdarowanej osoby mamy zagwarantowany.

konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Z podanej ilości otrzymałam 380 g gotowej konfitury, czyli 2 małe słoiczki.

Składniki:

250 g świeżej żurawiny

125 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie:

  • Żurawinę opłukać.
  • Połowę żurawiny dobrze rozgnieść z cukrem i pozostawić na godzinę.
  • Po tym czasie przełożyć żurawinę z cukrem do rondelka, dodać pozostałą część żurawiny oraz 100 ml wody i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać około 10-15 minut, aż całość zgęstnieje.

Jeśli chcemy przechowywać konfiturę dłużej, to na koniec warto jeszcze gorącą przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli zamierzamy spożyć ją w krótkim czasie wystarczy gotową żurawinę przechowywać w czystym naczyniu w lodówce.

konfitura z żurawiny
Proste finger food – mini kanapeczki z camembertem i żurawiną z dodatkiem kiełków brokuła

 

konfitura z żurawiny
Prosta przystawka – panierowane trójkąty z camemberta z datkiem żurawiny i kiełków brokuła


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *