blog pescowegetariański

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe odkryłam lata temu w restauracji i od tej pory je uwielbiam. Są mega i teraz chyba połowa pubów w Polsce ma “onion rings” w swojej ofercie, ale uwierzcie mi, krążki z mrożonki nie smakują tak jak te świeżo zrobione. Te domowe są wspaniele chrupiące i świeże, mamy też pewność co do nich dajemy.

Nie róbcie ich zbyt często, żeby wątroba Wam nie padła, ale od czasu do czasu jak najdzie Was ochota na chipsy, to zamiast tego shitu, zróbcie sobie krążki cebulowe. Nie jest to też danie dla osób na diecie odchudzającej…

Receptura jest prosta, ale podczas przygotowania sporo sypie się i macza. Miejcie to na uwadze i na bieżąco sprzątajcie, żeby taka uczta nie była okupiona bałaganem w całej kuchni.

Ja podaję takie krążki z sosem zrobionym z majonezu i jogurtu naturalnego, wymieszanych w proporcji 1:1.

Takie chrupiące krążki cebulowe świetnie nadają się na przegryzkę w trakcie seansu filmowego we dwoje lub jako przekąska na imprezie. Doskonale pasują do piwa.

Aby nie zanieczyszczać środowiska, olej należy zlać (np. do słoika), szczelnie zamknąć i wyrzucić do kosza, a nie wylać do zlewu.

chrupiące krążki cebulowe smażone na oleju w panierce

Chrupiące krążki cebulowe

składniki:

1 duża cebula

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

3/4 szklanki bułki tartej

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

opcjonalnie: przyprawy (np. chilli)

Sos

3 czubate łyżki majonezu

3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Rozgrzać olej na dużej głębokiej patelni.

Cebulę pokroić w grube plastry i porozdzielać na krążki.

Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i obtoczyć krążki w tej sypkiej mieszance.

Wymieszać jajko z mlekiem, dodać mieszankę mąki (i ewentualne przyprawy) i dokładnie wymieszać.

Maczać krążki cebulowe, a następnie odciekać nadmiar mieszanki na metalowej kratce z piekarnika.

Odsączone krążki obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron aż będą rumiane (ok 2-3 minuty).

Usmażone krążki układać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *