kuchnia wegetariańska świata

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy to chyba najprostszy sos wielkanocny jaki można sobie wyobrazić. Oczywiście zakładając, że używacie majonezu kupnego, tak jak ja 🙂 Robienie domowego majonezu oczywiście jest miłe, ale miło jest również przygotować mega szybki, pyszny sos, który nadaje się doskonale na świąteczny stół – bo jest pyszny!

Prosty przepis usłyszałam kiedyś od mojej przyjaciółki, która podłapała go podczas swojego wypadu na Teneryfę. Od tej pory tradycyjne jajka z majonezem serwuję z majonezem… bazyliowym 🙂

majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

składniki:

4 czubate łyżki majonezu

40 dorodnych listków świeżej bazylii*

przygotowanie:

Oba składniki zmiksować na gładki sos.

Majonez bazyliowy doskonale pasuje do jajek na twardo, ale można stosować go dosłownie do wszystkiego.

*bazylii można dać więcej, wtedy majonez będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Bazyliowy dip

Aby zrobić lżejszy bazyliowy dip, można połączyć majonez bazyliowy pół na pół z jogurtem naturalnym. Taki dip świetnie pasuje np. do warzyw pokrojonych w słupki.

majonez bazyliowy

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *