blog pescowegetariański

Makaron farfalle z porem i kaparami

Makaron farfalle z porem i kaparami

Dziś polecam makaron z porem i kaparami. Mega prosty przepis, w sam raz na szybki lunch. Makaron ten jest mocno maślany i dość tłusty, a jednocześnie orzeźwiający dzięki skórce z cytryny. Pieprz i ostra papryka nadają potrawie nieco pikantnego charakteru.

Makaron farfalle z porem i kaparami

2-3 porcje

Składniki:

250 g makaronu kokardki

50 g masła

1 cały por

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżka kaparów

1 łyżeczka startej skórki cytryny

2 czubate łyżki startego sera Grana Padano

½ łyżeczki papryki słodkiej

¼ łyżeczki papryki ostrej*

10 ziarenek pieprzu

sól

makaron farfalle z porem i kaparami

*W mojej wersji makaron jest jedynie delikatnie pikantny, ale dla uzyskania ostrzejszego efektu można użyć więcej ostrej papryki.

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Pora dobrze umyć, (uważać na piasek gromadzący się w ciemnozielonej części). Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni roztopić połowę masła i podsmażyć pora wraz czosnkiem, tak długo aż por dobrze zmięknie. Pod koniec smażenia dodać skórkę cytryny, posolić oraz dodać świeżo zmielony pieprz oraz paprykę słodką i ostrą.

Podsmażonego pora przenieść do miski, dodać drugą połowę masła i posiekane kapary. Dodać ugotowany gorący makaron i dobrze wymieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodać starty ser Grana Padano (może być Pazmezan) i wymieszać.

makaron farfalle z porem i kaparami

 

makaron farfalle z porem i kaparami

makaron farfalle z porem i kaparami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *