kuchnia wegetariańska świata

Makaron tagliatelle z masłem szałwiowym

Makaron tagliatelle z masłem szałwiowym

Najprostsza wersja makaronu z maślanym sosem. Proste i szybkie danie kuchni włoskiej. Aromat masła szałwiowego świetnie współgra z intensywnym smakiem sera.

Możecie eksperymentować z różnymi świeżymi lub suszonymi ziołami.

Można zastąpić masło oliwą z oliwek najwyższej jakości i krótko ją podgrzać z czosnkiem i ziołami.

Do tego makaronu polecam otworzyć czerwone wytrawne wino 🙂

Makaron tagliatelle z masłem szałwiowym

(4 porcje)

Składniki:

500 g świeżego makaronu tagliatelle

60 g masła

2-3 ząbki czosnku

30 świeżych listków szałwii

6 łyżek świeżo startego Parmezanu lub Grana Padano
+ do posypania

sól

pieprz

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.
  • Na patelnię włożyć masło, drobno posiekany czosnek oraz drobno posiekane listki szałwii. Podgrzewać przez ok. 1-2 minuty, aż masło się roztopi. Na koniec dodać świeżo zmielony czarny pieprz i wymieszać.
  • 1/3 gorącego makaronu wrzucić na patelnię, dodać 1/3 startego parmezanu i dobrze wymieszać. Następnie powtórzyć tę czynność jeszcze dwukrotnie, aż cały makaron, ser i sos maślany będą wymieszane.
  • Podawać z dodatkowym parmezanem do posypania oraz czarnym pieprzem.

 

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *