blog pescowegetariański

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Przedstawiam makaron z sosem pieczarkowym, a właściwe z wykwintnym i pysznym śmietanowym sosem z pieczarek i czerwonej cebuli. Czerwona cebulka, ocet balsamiczny i miód, nadają temu daniu wyrafinowany charakter. Tymianek idealnie dopełnia całość.

Moim zdaniem, spośród wszystkich rodzajów makaronu, tutaj najlepiej pasuje farfalle (czyli kokardki). Polecam posypać danie świeżo startym parmezanem lub innym twardym serem.

W tym przepisie prostota przygotowania idzie w parze z wyśmienitym smakiem, dlatego świetnie nadaje się aby podać go gościom.

Dzisiejszy sos śmietanowy z pieczarkami i czerwoną cebulą jest naprawdę znakomity. Można użyć go do wielu innych dań, np. jako dodatek do placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych czy np. jajka w koszulce. Ja zawsze kiedy gotuję ten sos do makaronu lub innego dania, zostawiam trochę w miseczce i wkładam do lodówki, a następnego dnia mam gotową pyszną pastę kanapkową. 

makaron z sosem pieczarkowym, sos pieczarkowy

Makaron farfalle ze śmietanowym sosem z pieczarek i czerwonej cebuli. Warto posypać go startym twardym serem, np. parmezanem lub grana padano.

Makaron z sosem pieczarkowym

(2-3 porcje)

farfalle z sosem pieczarkowym, śmietanowy sos pieczarkowy

Składniki:

250 g makaronu kokardki

30 g masła

250 g pieczarek

1 duża czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

200 g śmietany 18%

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

dodatkowo:

tarty Parmezan lub Grana Padano do posypania

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Pieczarki dobrze umyć i pokroić w plasterki.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę i czosnek, posypać tymiankiem i kilka minut podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, wlać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać śmietanę, miód i ocet balsamiczny. Wymieszać
    i podgrzać, uważając aby nie zagotować sosu.
  • Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron podawać polany sosem pieczarkowym z dodatkiem startego sera Parmezan.
makaron z sosem pieczarkowym, sos pieczarkowy
makaron z sosem pieczarkowym

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *