kuchnia wegetariańska świata

Mizeria

Mizeria

Mizeria kojarzy mi się z moją mamą i dzieciństwem. Zwykle jadałam ją w towarzystwie ziemniaków i jajka sadzonego. Nie jest to moja ulubiona sałatka, ale jest swojska i za to ją cenię.

Długo wahałam się czy wrzucać przepis na tak proste i co by nie mówić zalatujące PRL-em polskie danie, ale doszłam do wniosku, że z czystego poszanowania naszej polskiej tradycji warto.

Moja mizeria jest prosta, bez ziół i nieco cytrynowa – taką lubię najbardziej, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej koperku lub innych świeżych ziół wedle uznania.

mizeria

Mizeria

porcja dla 4 osób (jako dodatek)

składniki:

3 ogórki gruntowe

sok z cytryny

1 czubata łyżka śmietany

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do salaterki. Dodać odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Gotowe!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *