Naleśniki

Moje naleśniki są przepyszne, przynajmniej tak twierdzą moje dzieci 🙂

Przepisów na naleśniki są pewnie tysiące. Ja sama modyfikuję mój przepis wielokrotnie – raz daję połowę wody zamiast mleka, innym razem sypię zamiast części mąki płatki owsiane. Eksperymentów z różnymi typami mąk nie zliczę. Podstawowy przepis na „pyszne” naleśniki mam jednak od lat ten sam.

Oto on:

Naleśniki

porcja na 4 osoby

składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka 2%

2 jajka

2 szczypty soli

½ łyżeczki cukru

+ olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

W misce wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera lub zaokrąglonej trzepaczki.

Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować olejem przy pomocy kuchennego pędzelka.

Ciasto naleśnikowe wylewać na patelnię i szybko rozprowadzać kolistym ruchem. Należy użyć jak najmniejszej ilości ciasta, ale wystarczającej do wypełnienia całej patelni. Naleśniki kolejno smażyć z obu stron do ładnego zrumienienia.

naleśniki

Porada:

Naleśniki należy smażyć szybko na dużym ogniu. Powinny one być ładnie przyrumienione (są wtedy smaczniejsze), chyba że chcemy je po usmażeniu jeszcze raz podsmażać, wtedy warto pozostawić bledsze.

Polecam smażenie naleśników jednocześnie na dwóch patelniach – dzięki tej metodzie stosik naleśników urośnie naprawdę szybko.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 Comments Add yours

  1. Małgo napisał(a):

    Ja zawszę dodaję do ciasta oleju, dzięki temu nie muszę smarować patelni, a naleśniki są mniej tłuste i bardzo smaczne. Pozdrawiam.

    1. pomajamu napisał(a):

      To dobry pomysł, ja tak robię z różnymi plackami, ale z naleśnikami nigdy nie próbowałam. Następnym razem spróbuję 🙂

  2. naleśniki napisał(a):

    MMM.. wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *