Ogórki małosolne

Małosolne! Hurra! Od kilku tygodni na moim blacie gości słoik z małosolnymi. Robię sobie raz na kilka dni. Zjadamy z rodziną i przyjaciółmi w mega ilościach 🙂

O ogórkach małosolnych rozpisywać się chyba nie muszę, wszyscy znają i wiedzą jakie są pyszne. Polecę tylko jeden z moich ulubionych sposobów na sezonową kanapkę  – świeża kajzerka z masłem, pomidorem, ogórkiem małosolnym, cebulką i koperkiem. Moim zdaniem małosolne istnieją właśnie po to żeby zrobić te kanapki 🙂

Moje małosolne gotowe są już dobę po zalaniu i choć ja wolę trochę bardziej ukiszone to jest wielu wielbicieli takich jednodniowych ogórasów.

Ogórki powinny być świeże, twarde i najlepiej dość małe.

ogórki małosolne

Ogórki małosolne

składniki:

1 kg ogórków gruntowych

1,5 l wody

3 czubate łyżeczki soli

4 gałązki kopru

1-2 listki laurowe

3-4 ziarenka pieprzu

3-4 ząbki czosnku

kawałek korzenia chrzanu (ok. 10-15 cm)

przygotowanie:

  • Przygotować słoiki – można wybrać kilka mniejszych lub jeden wielki słój.
  • Ogórki dokładnie umyć. Czosnek obrać z łupinek i przekroić na połówki. Korzeń chrzanu obrać i pokroić wzdłuż.
  • Jeśli używamy małych słoików, na dnie ułożyć przyprawy: koper, czosnek, chrzan, listki laurowe i pieprz, a ogórki ustawić pionowo na przyprawach. W dużym słoju układamy naprzemiennie przyprawy i ogórki.
  • Wodę zagotować i osolić, a następnie gorącą zalać ogórki, tak aby były całe zakryte. Słoiki okryć gazą i pozostawić na minimum 24 h w temperaturze pokojowej.

ogórki małosolne

ogórki małosolne

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *