blog pescowegetariański

Panzerotti – włoskie pierożki serowe

Panzerotti – włoskie pierożki serowe

Pierogi w kuchni włoskiej są tak samo popularne jak w naszej rodzimej kuchni polskiej, a ich odmian jest chyba jeszcze więcej. Wszyscy znamy włoskie ravioli i tortellini – są podawane w każdej włoskiej restauracji i od dawna królują wśród mrożonek i dań gotowych w supermarketach. Mniej znane w Polsce, a we Włoszech bardzo popularne są puszyste pierożki panzerotti. Ich ciasto zawiera dodatek drożdży, a ulepione pierożki smaży się na głębokim tłuszczu. Efekt końcowy to powalające, miękkie i chrupiące pierożki z ciągnącym serowym nadzieniem. W smaku panzerotti bardzo przypominają pizzę.

Do zjedzenia panzerotti nie potrzebne nam będą sztućce, świetnie poradzimy sobie bez nich, dlatego jest to danie doskonałe na luźne przyjęcie (fingerfood).

Ponieważ pierożki smakują świetnie także na zimno, możemy zabrać je ze sobą zamiast kanapek do szkoły, pracy czy na wycieczkę.

panzerotti włoskie pierożki

Włoskie pierożki panzerotti

Składniki:

ciasto:

30 g świeżych drożdży

250 ml letniej wody

szczypta cukru

500 g mąki

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

nadzienie:

1 jajko na twardo

125 mozzarelli

50 g startego sera parmezan

5 łyżek posiekanej natki pietruszki

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

Dodatkowo:

Białko do posmarowania brzegów

Tłuszcz do smażenia

Mąka do wyrabiania/wałkowania

 

Przygotowanie:

 

  1. W małej miseczce wymieszać drożdże z odrobiną wody i cukru na gładką masę.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wlać drożdże i przysypać mąką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
  3. Do miski dodać resztę letniej wody, oliwę oraz sól i wyrobić całość na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut.
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrane jajko drobno posiekać, mozzarellę pokroić w małą kostkę. Wymieszać jajko i mozzarellę z parmezanem i natką. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i odrobiną gałki i ew. solą (ja nie dodaję).
  5. Ciasto ponownie wyrobić, cienko rozwałkować i wyciąć okrągłe placuszki o średnicy około 10-12 cm.
  6. Na każdy placuszek położyć nadzienie, posmarować jego brzegi rozmąconym białkiem, złożyć placek na pół i zlepić go. Brzegi pierożków docisnąć widelcem.
  7. Rozgrzać dużą ilość oleju i porcjami smażyć pierożki na złoty kolor z obu stron. Gotowe pierożki wyłowić łyżką cedzakową i osączyć na papierowych ręcznikach.

 

 

Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki kucharskiej „Kuchnia wegetariańska świata” Angeliki Ilies.

Jeśli macie ochotę możecie eksperymentować z farszem do pierożków, ważne jednak by w jego składzie znajdowało się sporo sera, który „scala” pierożki. Ja osobiście poza powyższym farszem często robię panzerotti z farszem z mozzarelli i suszonych pomidorów z tego przepisu.

panzerotti włoskie pierożki

panzerotti włoskie pierożki

panzerotti włoskie pierożki



1 thought on “Panzerotti – włoskie pierożki serowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *