Pasta brokułowa z jajkiem

Taka pasta to świetny sposób na śniadanie z pozostałego po wczorajszym obiedzie brokuła. Aby ją zrobić wystarczy czas potrzebny na ugotowanie jajka. W zasadzie to robi się ją szybciej, tylko musicie poczekać na jajko (żeby je dodać), bo pozostałe składniki robi się dosłownie w 2 minuty.
Zazwyczaj robię z pozostałego po obiedzie brokuła makaron z oliwą, czosnkiem i brokułem. Jest to bardzo proste danie, które też zajmuje tyle ile ugotowanie makaronu. Ponieważ nie wrzucałam na bloga to w skrócie podam przepis. Na oliwie rozgrzać ząbek czosnku wrzucić brokuły i wymieszać, chwilę podsmażyć i dodać makaron. Na koniec doprawić odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem oraz ew. chilli. Jest pycha!
Dziś jednak ujrzałam brokuła w lodówce o poranku, więc wybór padł na śniadaniową jego wersję. Tak oto urodził się mega prosty pomysł w idei no waste – pasta brokułowa z jajkiem. Pasta jest pyszna i świetnie nadaje się na śniadanie. Polecam Wam serdecznie ten przepis.

Pasta brokułowa z jajkiem
Składniki:
1 szklanka ugotowanego brokuła
1 ugotowane jajko
1/3 świeżej papryczki chilli
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżeczki majonezu
sól i pierz
Przygotowanie
– Brokuła drobno posiekać i wrzucić do miseczki.
– Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli posiekać i dodać do brokuła.
– Ugotowane jajko przecisnąć przez siteczko lub bardzo drobno posiekać i dodać do brokuła z czosnkiem i chilli.
– Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kanapki z pastą sprawdzą się chyba najlepiej 🙂

Zobacz też inne pasty kanapkowe na pomajamu >>
Lubię takie smaki.