kuchnia wegetariańska świata

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Sezon na oberżynę wciąż trwa i muszę powiedzieć, że bardzo mnie to cieszy, gdyż uwielbiam bakłażany, a w szczególności wszelkie pasty i sałatki przygotowane z tego pięknego warzywa.

Moje początki z bakłażanem bywały różne, gdyż jest to warzywo specyficzne, z którym trzeba się trochę zaprzyjaźnić. Nie nadaje się do jedzenia na surowo – to podstawowa zasada. Druga ważna sprawa to goryczka, której możemy się pozbyć posypując przekrojonego lub pokrojonego w plastry bakłażana solą i pozostawiając go w misce aż puści sok. Taka procedura jest potrzebna jeśli chcemy przygotować bakłażana w kawałkach np. grillowanego. Do pasty z bakłażana można, ale nie trzeba stosować opisanej wyżej metody (mi osobiście goryczka w paście nie przeszkadza).

Pasta z bakłażana jest typową przekąską krajów bałkańskich i bliskiego wschodu. Zwykle podaje się ją w towarzystwie białego pieczywa. Odmian tejże potrawy może być wiele. Moja dzisiejsza wersja zawiera wędzoną paprykę w proszku, ale możecie też użyć zwykłej słodkiej sproszkowanej papryki lub przygotować ostrą wersję z chilli.

Ten super łatwy przepis świetnie sprawdzi się zarówno na przyjęciach, jak i jako lekki wegetariański lunch.

Jeśli planujecie podać pastę z bakłażana na przyjęciu, macie opcję swojską – czyli podanie potrawy w formie dipu do maczania lub smarowania pieczywa albo bardziej elegancką wersję – kanapeczki lub grzanki z pastą z bakłażana, przyozdobione np. pomidorem concasse, czyli kosteczkami pomidora pozbawionego skórki i pestek.

Pasta z bakłażana

Składniki:

1 bakłażan

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

świeżo z zmielony pieprz

1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej w proszku (można pominąć lub użyć zwykłej słodkiej papryki suszonej)

1/2 łyżeczki soli morskiej

pasta z bakłażana

Przygotowanie:

Bakłażana przekroić na pół i piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut, aż będzie bardzo miękki. Wydrążyć miąższ bakłażana i zmiksować go z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawami.


Propozycja podania:

Kanapeczki: pastę rozsmarować grubo na kromeczkach białego pieczywa, a następnie posypać pokrojonym w kostkę pomidorem (bez pestek i skórki).

Dip: pastę podać w szerokiej miseczce w towarzystwie kromek białego pieczywa lub pity.

pasta z bakłażana

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *