kuchnia wegetariańska świata

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Te pierogi są według mnie idealne! Ich świeżość i lekkość zaskakuje mnie za każdym razem kiedy je przygotowujemy. Farsz jest banalnie prosty, a zarazem wykwintny.

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej (+trochę do podsypywania)

wrzątek

ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody

1 żółtko

sól do gotowania

Farsz:

250 g mozzarelli

2/3 słoika suszonych pomidorów w oleju
(ok.100 g – waga po odcieku)

170 g zielonych oliwek

garść listków świeżej bazylii

czarny pieprz

+ masło do podania

Przygotowanie:

Farsz:

Mozzarellę, suszone pomidory oraz oliwki pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce razem z posiekaną bazylią. Doprawić czarnym pieprzem.

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Ciasto:

Zagotować wodę w czajniku. Mąkę wysypać na blat lub stolnicę, utworzyć kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. We wgłębienie wlać wrzątek tak, aby ok. połowa mąki była zakryta, a następnie wlać zimną wodę tak, aby ok. 2/3 mąki było zakryte. Dodać żółtko i wyrabiać ciasto. Do początkowej fazy wyrabiania warto użyć noża, ponieważ woda jest gorąca i szybko „ucieka”. Następnie należy cierpliwie wyrabiać ciasto, aż do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać wodę.

Lepienie:

Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. 1 część przez chwilę ponownie wyrobić, a pozostałe odłożyć do szczelnego pojemnika – lub przykryć je garnkiem na blacie*.

Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować bardzo cienko.

Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka przy pomocy szerszej szklanki lub filiżanki (skrawki dolepić do kolejnej części ciasta).

Na środku każdego kółka umieścić ok. 1 łyżeczki farszu. Złożyć na pół i zlepić brzegi.

Procedurę powtórzyć kolejno z każdą częścią ciasta.

Ulepione pierogi układać na czystej ściereczce. Jeśli nie gotujemy ich bezpośrednio po ulepieniu, należy przykryć je drugą ściereczką, tak aby nie obeschły.

Gotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Dość mocno ją osolić (polecam 1 łyżeczkę na 1 litr). Gotować partiami ulepione pierogi. Wrzucać je na wrzącą wodę, a po chwili zmniejszyć ogień tak, aby woda tylko lekko pyrkała**. Czas gotowania pierogów to 7 minut – po tym czasie pierogi wyłowić łyżką cedzakową, przełożyć na duży talerz i okrasić masłem.

 

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

*Przykrycie ciasta jest bardzo ważne. Jeśli o tym zapomnimy, ciasto się zeschnie i  nie będzie się nadawało.

** Zbyt intensywne gotowanie może spowodować wypłynięcie farszu z ciasta.

Pierogi z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *