blog pescowegetariański

Placki bananowe

Placki bananowe

Placki bananowe to kolejny patent na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Robię je zwykle, kiedy mam w domu bardzo dojrzałe banany, które już, delikatnie mówiąc, nie kuszą. Opcja dodania oleju do masy powoduje, że placuszki są mniej tłuste.

Tego typu placuszki robię często, kiedy moje dzieci mają gości. Maluchy uwielbiają takie potrawy, a placki robi się tak prosto, że wprost doskonale nadają się tę okazję.

placuszki bananowe

Placki bananowe

2-3 osoby (ok. 18 małych placuszków)

Składniki:

250 ml maślanki

1 duże jajko

1 szklanka mąki

2 dojrzałe banany

2 łyżki oleju

dodatkowo (opcja):

cukier puder

Przygotowanie:

  • Banany rozgnieść widelcem w misce.
  • Dodać maślankę, jajko i olej i wymieszać dokładnie trzepaczką.
  • Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
  • Rozgrzać dużą patelnię i smażyć placki z obu stron na rumiano. Na jeden placek kładziemy 1 czubatą łyżkę stołową masy.
  • Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem.

placuszki bananowe

Takie placki nie zawierają w swoim składzie dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z banana, dlatego są świetną propozycją na podwieczorek dla dzieci.

Placuszki bananowe można bez problemu zabrać ze sobą jako drugie śniadanie lub lunch do pracy czy szkoły. Są sycące, pożywne i poręczne do zjedzenia poza domem.

Zobacz również przepis na jogurtowe placuszki z jabłkami >>

jogurtowe placuszki z jabłkiem placki z jabłkiem
jogurtowe placuszki z jabłkiem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *