kuchnia wegetariańska świata

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to kolejny patent na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Robię je zwykle, kiedy mam w domu bardzo dojrzałe banany, które już, delikatnie mówiąc, nie kuszą. Opcja dodania oleju do masy powoduje, że placuszki są mniej tłuste.

placuszki bananowe

Placuszki bananowe

2-3 osoby (ok. 18 małych placuszków)

Składniki:

250 ml maślanki

1 duże jajko

1 szklanka mąki

2 dojrzałe banany

2 łyżki oleju

dodatkowo (opcja):

cukier puder

Przygotowanie:

  • Banany rozgnieść widelcem w misce.
  • Dodać maślankę, jajko i olej i wymieszać dokładnie trzepaczką.
  • Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
  • Rozgrzać dużą patelnię i smażyć placki z obu stron na rumiano. Na jeden placek kładziemy 1 czubatą łyżkę stołową masy.
  • Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem.

placuszki bananowe



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *