Pomidory faszerowane guacamole

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a dla wegan tak jakby nie ma tradycyjnych wielkanocnych dań. Mam na to radę! Zamiast faszerowanych jajek polecam pomidory faszerowane .
Ja zrobiłam “mini jajeczka”, czyli faszerowane pomidorki koktajlowe. Farsz jest mega prosty, najprostsze guacamole wymieszane z odsączonymi pestkami z pomidorów. Awokado, tak jak zawsze do guacamole musi być ładnie dojrzałe, dlatego warto kupić je kilka dni wcześniej.
Forma podania faszerowanych pomidorów z guacamole może być różna. Zamiast małych pomidorków koktajlowych można użyć większych pomidorów o owalnym kształcie lub zamiast upodabniać to pyszne danie do faszerowanych jajek, przygotować okrągłe pomidory nadziewane w całości z małym kapelusikiem wyciętym przy ogonku. Do wyboru do koloru.
Możecie oczywiście modyfikować również według własnego uznania farsz guacamole, np. dodać do guacamole drobno posiekaną czerwoną cebulkę, posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory lub ulubione świeże zioła.
Pomidorki koktajlowe faszerowane guacamole
porcja na ok. 18 malutkich pomidorków
Składniki
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
18 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
do przybrania
listki kolendry
żółta papryka lub papryczka chilli
Przygotowanie
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i roznieść go w misce widelcem.
- Do awokado dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, a następnie malutką łyżeczką do kawy wydrążyć środek z pestkami.
- Pestki z pomidorków odłożyć na sitko, tak aby odciekły, posiekać i wymieszać z przygotowanym guacamole.
- Wydrążone pomidorki wypełnić farszem z guacamole i przyozdobić listkami kolendry oraz kawałeczkami papryki.

Smacznego!
A może macie ochotę wypróbować nieco bardziej pikantnej wersji guacamole?
Jeśli szukacie pomysłów na dania z awokado, zapraszam również do innych przepisów z awokado na pomajamu.
1 thought on “Pomidory faszerowane guacamole”