blog pescowegetariański

Potage Parmentier – zupa porowo-ziemniaczana

Potage Parmentier – zupa porowo-ziemniaczana

Ziemniaki wracają do łask i dobrze, bo są smaczne i bardzo zdrowe. Dziś przedstawiam ziemniaczaną klasykę kuchni francuskiej, czyli zupę Potage Parmentier, czyli kremową zupę porowo-ziemniaczaną. Nazwa pochodzi od twórcy tego przepisu i propagatora ziemniaków w kuchni francuskiej – Antoine Parmentiera. Ta zupa to czysta prostota, zawiera tylko 4 składniki i wodę, a jest naprawdę smaczna. Potage Parmentier nie jest zupą wyrafinowaną, ale prostą, pożywną potrawą na chłodny dzień. Dzieci bardzo ją lubią 🙂

potage parmentier

Potage Parmentier – czyli francuska zupa porowo-ziemniaczana

6-8 porcji

potage parmentier

Składniki:

1 kg ziemniaków

½ kg porów (bez ciemnozielonych liści)

2 litry wody

1 łyżka soli

2 łyżki masła

dodatkowo:

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Pora dobrze umyć i posiekać w cienkie krążki lub pół-krążki.
  • Warzywa zalać wodą w garnku i zagotować, osolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
  • Na koniec dodać masło i wymieszać.
  • Rozlać do talerzy i dobrze rozgnieść widelcem*. Posypać drobno posiekaną natką**.

 

*Z doświadczenia wiem, że miksowanie ziemniaków to nie jest najlepszy pomysł, gdyż konsystencja staje się kleista, co nie jest zwykle pożądane, dlatego namawiam was na swojską metodę rozgniatania widelcem na talerzu. Jeśli macie narzędzie do ugniatania ziemniaków na purée, możecie je użyć i rozgnieść całość w garnku.
**natka bardzo zmienia smak tej zupy – ja osobiście wolę tę zupę bez natki i sypię ją tylko „dla zdrowia”, ale to już kwestia indywidualnych upodobań – spróbujcie wersje z natką/bez natki i zdecydujcie sami.

 

potage parmentier

potage parmentier

Smacznego!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *