Przyprawa Cajun

Kuchnia kajuńska to kuchnia ludności Cajun, zamieszkującej tereny centralnej Luizjany w USA. Mój tata, wielbiciel kuchni kajuńskiej, potrawy tej kuchni serwował już kiedy byłam nastolatką, ale kilka lat temu zaczął przyrządzać tradycyjną przyprawę kajuńską i od tej pory jest jej moim stałym dostawcą.

Przyprawa cajun jest naprawdę świetna. Z tą przyprawą każda potrawa smakuje znakomicie. Radzę wam przygotować ją samodzielnie – to nic trudnego!

Przyprawa kajuńska nadaje się do prawie wszystkich dań gorących – warzywnych i mięsnych (duszonych, smażonych, pieczonych – każdych), makaronowych i ryżowych (musowa w jambalayi), farszów pierogowych i naleśnikowych, nawet do zup i jajecznic. Każdą potrawę, zależnie od jej typu i upodobań smakowych, można doprawić dodatkowymi przyprawami (bazylia, estragon, lubczyk…), można też wzmocnić, czasem nawet trzeba, dodając 1-2-3… łyżeczki chili.

Przyprawa kajuńska słabsza

  • 30% słodkiej papryki
  • 20% granulowanego czosnku
  • 10% chilli (pieprzu cayenne)
  • 10% czarnego pieprzu
  • 10% granulowanej cebuli
  • 10% tymianku
  • 10% oregano

Przyprawa kajuńska mocniejsza

  • 20% słodkiej papryki
  • 20% granulowanego czosnku
  • 20% chili (pieprzu cayenne)
  • 10% czarnego pieprzu
  • 10% granulowanej cebuli
  • 10% tymianku
  • 10% oregano

Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. W przyprawie nie ma soli, gdyż sól może ją zawilgocić, a i tak zawartość soli w potrawach lepiej jest kontrolować bezpośrednio. Nacierając mięso przed obróbką można dorzucić 1 łyżeczkę soli na 5 łyżeczek przyprawy, albo mniej soli, dosolić zawsze można, nawet na talerzu, odsolić się nie da.

Przepisów na przyprawę kajuńską jest sporo. Niektóre dodają kolejne składniki, proponują też inne proporcje. Podstawę wszystkich stanowi pięć przypraw wymienionych poniżej. Można zrobić większy zapas takiej prostej mieszanki, którą można stosować bez innych dodatków albo uzupełniać na żywo, zależnie od własnych upodobań smakowych.

Samo sedno przyprawy kajuńskiej

  • 20% słodkiej papryki
  • 20% chili (pieprzu cayenne)
  • 20% czarnego pieprzu
  • 20% granulowanego czosnku
  • 20% granulowanej cebuli

przyprawa cajun, przyprawa kajuńska

Wpis ten utworzyłam na podstawie informacji otrzymanych od mojego ojca Edka, którego serdecznie pozdrawiam 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One Comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *