kuchnia wegetariańska świata

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Caprese to klasyczna włoska sałatka pochodząca z wyspy Capri. Jej kolory, podobnie jak pizza margarita, symbolizują włoską flagę.

Ta lekka i prosta sałatka najlepiej smakuje w sezonie pomidorowym i wtedy naprawdę warto ją przyrządzać, bo jest pyszna i piękna.

Jej uroda sprawia, że świetnie nadaje się na przyjęcia. Klasycznie układa się okrągłą kompozycję, ale jeśli wolimy możemy układać plastry równolegle lub nawet stworzyć pionową warstwową przystawkę . W każdej z tych wersji sałatka prezentuje się bardzo ozdobnie.

Ja lubię prostą wersję polaną jedynie oliwą, ale do sałatki caprese doskonale pasuje również ocet balsamiczny, najlepiej zagęszczony, a fajnie jest też polać caprese szybką bazyliową oliwą – wystarczy garść świeżych listków bazylii rozetrzeć w moździerzu z oliwą.

caprese

Sałatka Caprese

porcja dla 1-2 osób

Składniki:

kulka sera mozzarella (125 g)

2 dojrzałe pomidory

listki świeżej bazylii

oliwa z oliwek extra vergine

świeżo zmielony czarny pieprz

sól morska

Przygotowanie:

  • Pokroić ser mozzarella na dość cienkie plasterki.
  • Pomidora umyć i pokroić na tyle plasterków ile wyszło plastrów sera.
  • Ułożyć mozzarellę i pomidora naprzemiennie, tak aby na siebie zachodziły.
  • Sałatkę oprószyć solą i pieprzem, polać hojnie oliwą z oliwek i przyozdobić listkami świeżej bazylii.

caprese

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *