kuchnia wegetariańska świata

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Nasza polska (a może włoska?), stara, dobra, trochę nudna, a jakże smaczna sałatka jarzynowa. Przez niektórych niesprawiedliwie zwana „śmieciową”. W moim domu rodzinnym robiło się ją bez gotowanych warzyw (??) i nazywało  „Sałatką Ochmańskich”. Wiele osób dodaje do niej ziemniaki, niektórzy posuwają się nawet do cebuli. Wersji jest wiele, jednak zawsze, ale to zawsze musi być z majonezem. Ja osobiście ograniczam ilość dodawanego majonezu, ale pamiętam czasy kiedy obowiązkowa na każdym przyjęciu sałatka jarzynowa miała na wierzchu centymetrową warstwę majonezu.

Moja wersja ze względu na dzieci jest bez cebuli, którą osobiście w tej sałatce lubię. Ziemniaków nigdy nie dodawałam i raczej mi nie pasują. Raz jadłam taką sałatkę z surową papryką i była bardzo ok. Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją dla stworzenia swojej własnej wersji.

Sałatka jarzynowa bywa ulubioną potrawą świąteczną, ale może też być codziennością. Choć ma wiele składników, robi się ją bardzo prosto i jest naprawdę tania. Wystarczy że zrezygnujecie z bulionu w kostce na rzecz tego domowego i co drugi dzień macie „świąteczną” sałatkę. Ja sama robię ją prawie zawsze przy okazji gotowania wywaru do zupy. Wstawiam od razu jajka na twardo, rachu ciachu i mam gotową kolację 🙂

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

4 porcje

składniki:

1 duża gotowana marchewka

1 mała gotowana pietruszka

2 jajka ugotowane na twardo

2 średniej wielkości ogórki kiszone

1 duże jabłko

1 puszka zielonego groszku

1 łyżeczka musztardy

2 czubate łyżki majonezu

pieprz, (ew. sól do smaku)

ew. natka pietruszki

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupki. Jabłko obrać i wykroić gniazdo nasienne.

Warzywa, jajka i jabłka pokroić w kostkę (ok. 0,5 cm)  i wymieszać z groszkiem konserwowym, następnie dodać musztardę, majonez oraz pieprz do smaku i wymieszać. Gotowe!

Używam zwykle  warzywa z wywaru warzywnego. Czasami szykuję je specjalnie na sałatkę i gotuję je w tzw. mundurkach, a następnie delikatnie zeskrobuję skórkę.

Sałatka jarzynowa jest smaczniejsza po słodzeniu w lodówce.

Dobrze robi jej posypanie świeżo posiekaną natką pietruszki.

sałatka jarzynowa

Zapisz

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Sałatka jarzynowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *