blog pescowegetariański

Cytrynowa sałatka z bobem i szpinakiem

Cytrynowa sałatka z bobem i szpinakiem

Dzisiejsza sałatka z bobem i szpinakiem Wam zasmakuje, bo jest pyszna 😛 Zrobicie ją z łatwością i to szybko. Jest na tyle wykwintna, że nadaje się nawet na uroczyste okazje. Będzie też świetna na letni obiad lub kolację dla dwojga.

sałatka z bobem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Moja przygoda z sałatkami z bobem zaczęła się stosunkowo niedawno. Co prawda zawsze uwielbiałam bób, a moment w którym jako dziecko dostawałam latem michę z bobem był chwilą prawdziwego szczęścia. Pamiętam jak odwiedzaliśmy się z dzieciakami z osiedla w swoich domach i  każda mama częstowała wszystkich bobem 😊 Uwielbialiśmy te wakacyjne zajadanie. Była też fasolka szparagowa, słoneczniki i owoce – truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki. Bób pamiętam najlepiej, bo naprawdę w każdym domu był w misce i czekał na dzieciaki. Smak może dziwny, ale uwielbialiśmy! Pamiętam, że zwykle był gotowany „na szaro” i ścigaliśmy się kto więcej zje. Byli zawodnicy, którzy jedli z łupinkami, ale ja do nich nie należałam. Uważałam, że zdejmowanie łupinek to najlepsza frajda.

Grubo po trzydziestce odkryłam na nowo bób, ale już bez łupinki, w postaci sałatki. Cudownej, cytrynowej, w musztardowo-miodowym sosie, z innymi składnikami lata. Moich sałatek z bobem jest wiele, składniki do nich dobieram losowo 😛

Dzisiejsza sałatka z bobem i szpinakiem to jedna z wielu wersji tej sałatki. Kluczem do sukcesu jest dobrze ugotowany, zielony jeszcze bób i dużo cytryny. Cudny cytrynowy vinegret robi robotę, a starta skórka z cytryny jest kropką nad i każdej mojej nowej sałatki z bobem.

Cytrynowa sałatka z bobem i szpinakiem

(Porcja dla 2 osób)

Składniki

2 garści świeżego szpinaku (umytego i osuszonego)

1 szklanka ugotowanego i obranego bobu

½ małej cebuli

20 pomidorków koktajlowych

skórka starta z cytryny

20 zielonych oliwek

pieprz

Cytrynowy vinegret z miodem

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól

Przygotowanie

Sałatkę najlepiej przygotować na 2 talerzach, układając warstwowo składniki w następującej kolejności:

Garść szpinaku (umyty i osuszony)

Pokrojone pomidorki koktajlowe

Bób (obrany z łupinek)

Posiekana cebula

Zielone oliwki w całości

Sos vinegret (oliwa, sok z cytryny, musztarda, miód, sól)

Starta skórka z cytryny

Świeżo zmielony czarny pieprz

Można też sałatkę przygotować w większej ilości w misce, pomnażając ilość składników według uznania. Wtedy najlepiej najpierw wymieszać szpinak z sosem, a dopiero potem dodać resztę składników i wymieszać.

Ps. Mimo iż w sezonie nie ma u mnie w domu tygodnia bez sałatki z bobem, to nie zapomniałam o najzwyklejszym łuskanym bobie i równie często gości on na naszym stole. A dzieciaki go uwielbiają!

Jeśli lubisz bób, wypróbuj również świetną



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *