blog pescowegetariański

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Potrawa pod tytułem “sałatka z tuńczyka” cieszyła się swego czasu wielką popularnością. Mam wrażenie, że popularność ta osłabła, albo po prostu ja już raczej ich nie robię. Zdarzył się mi ostatnio wyjątek i przygotowałam na przyjęcie u siostry sałatkę tuńczykową z przepisu mamy mojego byłego chłopaka (chyba sprzed 20 lat!). Nie wiem dlaczego i skąd mi się przypomniała, ale zrobiła furorę 🙂 Dlatego dziś na blogu ta oldschoolowa sałatka. Jest bardzo smaczna i prosta, a sezon przyjęć jest przecież przed nami. Na wigilię taka rybna potrawa będzie jak znalazł! Na sylwestra też 😛

sałatka z tuńczyka, kukurydzy i ogórka kiszonego

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i ogórka kiszonego

porcja dla 4-6 osób

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 puszka kukurydzy

4 duże ogórki kiszone (albo więcej mniejszych)

1/2 pęczka pietruszki

4 czubate łyżki majonezu

pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.
  • Ogórki drobno posiekać.
  • Pietruszkę bardzo dobrze poszatkować.
  • Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem do smaku.

Jeśli nie masz ochoty na tuńczyka, a lubisz kukurydzę, to wypróbuj sałatki z kukurydzy i ananasa z tego wpisu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *