blog pescowegetariański

Sałatka ziemniaczana z porem

Sałatka ziemniaczana z porem

Moja dzisiejsza potrawa to sałatka ziemniaczana na ciepło z porem i przyprawami. Jak zwykle na pomajamu przepis dla leniwych i zapracowanych. Przepis ma 5 składników. Jest to bardzo prosta potrawa i (poza gotowaniem ziemniaków, co właściwie robi się samo) mega szybka. Oliwa cytrynowa robi tutaj robotę, ale nic się nie martwcie jeśli jej nie posiadacie, gdyż sok z cytryny i odrobina startej skórki będą jeszcze lepsze (choć nie szybsze). Najpierw miałam dodać tylko przyprawę cajun, ale wpadło mi w ręce curry i uznałam że to świetny dodatek. W istocie, wyszło pysznie!

Sałatkę można zrobić w większej ilości bo na zimno będzie również bardzo dobra. Zwykle kiedy robię sałatkę ziemniaczaną tak właśnie robię – ciepłą wersję na zjadamy obiad, a zimną następnego dnia na śniadanie lub kolację. Sposób ten polecam zapracowanym smakoszom.

Sałatki ziemniaczane to świetny pomysł na różne przyjęcia, szczególnie zimą. Bo są smaczne, sycące, mogą być z wieloma dodatkami i oczywiście są zwykle niedrogie. Taką sałatkę możecie przygotować na nawet na święta, bo choć prosta, dzięki cytrynowej nucie i przyprawom ma ciekawy smak. Fajnie, że sałatka jest wegańska, bo na przyjęciach takie potrawy „dla każdego” są mile widziane.

sałatka ziemniaczana z porem na ciepło z oliwą cytrynową i curry

Sałatka ziemniaczana z porem na ciepło

2-3 porcje

składniki

1 duży por (biała część)

5 średnich ziemniaków

1 łyżeczka przyprawy cajun

1 łyżeczka curry

3-4 łyżki oliwy cytrynowej

sól do smaku

przygotowanie

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować (ok. 30 minut).
  • Pora umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie* ok. 5 minut. Jeśli nie masz oliwy cytrynowej dodaj po smażeniu sok i skórkę startą z cytryny.
  • Ziemniaki odcedź i pokrój w duże kawałki i dodaj na patelnię, wymieszaj i zgaś ogień.
  • Dodaj przyprawy i i jeszcze raz wymieszaj.

Gotowe!

*Jeśli nie masz oliwy cytrynowej dodaj po smażeniu sok i skórkę startą z cytryny.

 

Wielbicielom ziemniaków i porów polecam wypróbować przepis na znakomitą, klasyczną francuską zupę Potage Parmentier. Szczególnie jesienno-zimową porą!

sałatka ziemniaczana z porem na ciepło z oliwą cytrynową i curry



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *