blog pescowegetariański

Sałatka z ananasa w trzech odsłonach

Sałatka z ananasa w trzech odsłonach

Sałatka z ananasa

czyli zimowy standard

Dziś przedstawiam zimowy evergreen, czyli sałatkę z ananasa. Moje ananasowe sałatki robię z zamkniętymi oczami, a czas ich przygotowania to ok. 10 minut. Są po prostu doskonałe na okazję wszelkich przyjęć oraz bardziej lub mniej spodziewanych gości. Składają się głównie z konserw, ale nie miejcie im tego za złe (jaka pora roku takie sałatki) – nie mają świeżych warzyw i owoców, ale są za to smaczne, sycące i ekspresowo się je robi, a jeśli dodacie do nich garść ziół z doniczki, nabiorą one charakteru i świeżości. Świetnie sprawdzą się: natka pietruszki, tymianek i melisa, ale każdy ma swoje ulubione zioła, dlatego dobierajcie je kierując się własnym smakiem.

Oto one:

1. Sałatka z ananasa, sera favita, kukurydzy i jajek

sałatka z ananasa i kukurydzy

Bardzo sycąca i odpowiednio kaloryczna sałatka – raczej nie polecam podawać jej osobom na diecie. Bardzo smaczna, a z podanej ilości otrzymacie naprawdę pokaźną porcję.

składniki:

porcja dla 7-8 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka na twardo
  • 1 opakowanie sera favita
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę i ananasa dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do dużej miski wrzucić: kukurydzę, pokrojonego ananasa, posiekane jajka i pokrojony w kostkę ser.
  3. Całość wymieszać z majonezem i doprawić czarnym pieprzem.

2. Sałatka z kukurydzy i ananasa ze startym żółtym serem

sałatka z ananasa i kukurydzy

Kolejne połączenie ananasa z kukurydzą – najprostsze!

składniki:

porcja dla 4 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę i ananasa dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do miski wrzucić: kukurydzę, pokrojonego ananasa, starty na tarce na grubych oczkach ser.
  3. Całość wymieszać z majonezem i doprawić czarnym pieprzem.

 

3. Sałatka fasolowa z ananasem i startym żółtym serem

sałatka ananasa i fasoli

Najbardziej stylowa ze wszystkich trzech propozycji – polana intensywnym czosnkowo-miodowym winegretem.

składniki:

porcja dla 5-6 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda)
  • ½ czerwonej cebuli

czosnkowo-miodowy sos winegret

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Ananasa i obie fasole dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do miski wrzucić: białą i czerwoną fasolę, pokrojonego ananasa oraz starty na tarce na grubych oczkach ser i posiekaną czerwoną cebulę.
  3. Zrobić sos mieszając dokładnie: oliwę, ocet winny, miód, musztardę, czosnek, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z przygotowanym sosem.

 

Uwaga: Sałatki 2 i 3 to propozycje trochę ryzykowne, bo zawierają świeży czosnek i choć to on jest kluczem do sukcesu, może okazać się problematyczny jeśli ktoś akurat potem gdzieś idzie i nie może pozwolić sobie na charakterystyczny czosnkowy oddech. Obie sałatki moim zdaniem bez czosnku będą trochę gorsze, ale dadzą radę.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *