blog pescowegetariański

Sałatka z ananasa w trzech odsłonach

Sałatka z ananasa w trzech odsłonach

Sałatka z ananasa

czyli zimowy standard

Dziś przedstawiam zimowy evergreen, czyli sałatkę z ananasa. Moje ananasowe sałatki robię z zamkniętymi oczami, a czas ich przygotowania to ok. 10 minut. Są po prostu doskonałe na okazję wszelkich przyjęć oraz bardziej lub mniej spodziewanych gości. Składają się głównie z konserw, ale nie miejcie im tego za złe (jaka pora roku takie sałatki) – nie mają świeżych warzyw i owoców, ale są za to smaczne, sycące i ekspresowo się je robi, a jeśli dodacie do nich garść ziół z doniczki, nabiorą one charakteru i świeżości. Świetnie sprawdzą się: natka pietruszki, tymianek i melisa, ale każdy ma swoje ulubione zioła, dlatego dobierajcie je kierując się własnym smakiem.

Oto one:

1. Sałatka z ananasa, sera favita, kukurydzy i jajek

sałatka z ananasa i kukurydzy

Bardzo sycąca i odpowiednio kaloryczna sałatka – raczej nie polecam podawać jej osobom na diecie. Bardzo smaczna, a z podanej ilości otrzymacie naprawdę pokaźną porcję.

składniki:

porcja dla 7-8 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka na twardo
  • 1 opakowanie sera favita
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę i ananasa dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do dużej miski wrzucić: kukurydzę, pokrojonego ananasa, posiekane jajka i pokrojony w kostkę ser.
  3. Całość wymieszać z majonezem i doprawić czarnym pieprzem.

2. Sałatka z kukurydzy i ananasa ze startym żółtym serem

sałatka z ananasa i kukurydzy

Kolejne połączenie ananasa z kukurydzą – najprostsze!

składniki:

porcja dla 4 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę i ananasa dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do miski wrzucić: kukurydzę, pokrojonego ananasa, starty na tarce na grubych oczkach ser.
  3. Całość wymieszać z majonezem i doprawić czarnym pieprzem.

 

3. Sałatka fasolowa z ananasem i startym żółtym serem

sałatka ananasa i fasoli

Najbardziej stylowa ze wszystkich trzech propozycji – polana intensywnym czosnkowo-miodowym winegretem.

składniki:

porcja dla 5-6 osób

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 g sera żółtego (np. Gouda)
  • ½ czerwonej cebuli

czosnkowo-miodowy sos winegret

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Ananasa i obie fasole dobrze odsączyć z zalewy.
  2. Do miski wrzucić: białą i czerwoną fasolę, pokrojonego ananasa oraz starty na tarce na grubych oczkach ser i posiekaną czerwoną cebulę.
  3. Zrobić sos mieszając dokładnie: oliwę, ocet winny, miód, musztardę, czosnek, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z przygotowanym sosem.

 

Uwaga: Sałatki 2 i 3 to propozycje trochę ryzykowne, bo zawierają świeży czosnek i choć to on jest kluczem do sukcesu, może okazać się problematyczny jeśli ktoś akurat potem gdzieś idzie i nie może pozwolić sobie na charakterystyczny czosnkowy oddech. Obie sałatki moim zdaniem bez czosnku będą trochę gorsze, ale dadzą radę.

 

 



1 thought on “Sałatka z ananasa w trzech odsłonach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *