Sernik z kruszonką

Ten sernik to jedno z moich ulubionych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Nasza Ciocia Basia, która piekła wspaniałe ciasta i torty, przyjeżdżała z Włocławka do Warszawy zawsze z wyjątkowym wypiekiem, na którego widok ślinka ciekła. Zwykle przywoziła tytułowy sernik z kruszonką, który był nieziemski!
Brakuje Cioci i jej wypieków, ale ostatnio tak żywo wróciło wspomnienie smaku i zapachu, że zdecydowałam się spróbować swoich sił. Po cioci zostały notatki i… udało się. Cudowny zapach w całym domu, obłędny smak.
Przy okazji pieczenia sernika zrobiłam research i okazało się, że sernik ten to lżejsza i prostsza opcja klasycznego sernika królewskiego.
Zaskoczyło mnie jak prosto robi się ten sernik i do tej pory zrobiłam go już dwa razy i na pewno upiekę go też na Wielkanoc 🙂
Sernik z kruszonką Cioci Basi
(10-12 porcji)
składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
100 g miękkiego masła
masa serowa
800 g serków waniliowych homogenizowanych
1/2 szklanki cukru
1 budyń
2 żółtka
100 g miękkiego masła
dodatki (opcjonalnie)
rodzynki
skórka pomarańczowa
przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao i wymieszać. Dodać żółtka i miękkie masło (można je rozpuścić) i rozdrabniać składniki palcami, aż do uzyskania jednolitej kruszonki, aby masa była wilgotniejsza można dodać nieco wody.
- Podzielić ciasto na 2 części i 1 część odłożyć do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Małą tortownicę* wysmarować tłuszczem.
- Połowę ciasta wysypać na dno formy i ugnieść palcami, aby powstał zwarty spód i podpiec ok. 10 minut.
- Masło ubijać z cukrem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Dalej ubijać i dodawać kolejno po jednym żółtku. Wciąż ubijają dodawać stopniowo serki waniliowe, a na koniec zmiksować razem z budyniem. Można też dodać bakalie i wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na spód i posypać równomiernie pozostałą częścią ciasta, tak aby powstała kruszonka.
- Sernik piec przez 45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odczekać aż wystygnie.
Uwaga: Aby masa serowa była bardziej puszysta, można na sam koniec dodać ubite białka (oddzielone wcześniej od żółtek) do masy serowej, wtedy trzeba wziąć nieco większą formę, aby składniki się zmieściły.
*moja tortownica miała 21 cm średnicy i była wypełniona w 100%.
Jeśli nie dodacie białek (tak jak ja), to możecie użyć je do białkowego ciasta Kocia Łapa – serdecznie polecam 🙂
Z kociej łapy wychodzą też świetne najprostsze mazurki.
Oj, chętnie bym taki wciągnęła 😀 Z tą kruszonką musi być jeszcze lepszy!
Kruszonka obowiązkowa 🙂 Choć przyznam, że zaczęłam też robić sernik z galaretką.