blog pescowegetariański

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

Ten sernik to jedno z moich ulubionych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Nasza Ciocia Basia, która piekła wspaniałe ciasta i torty, przyjeżdżała z Włocławka do Warszawy zawsze z wyjątkowym wypiekiem, na którego widok ślinka ciekła. Zwykle przywoziła tytułowy sernik z kruszonką, który był nieziemski!

Brakuje Cioci i jej wypieków, ale ostatnio tak żywo wróciło wspomnienie smaku i zapachu, że zdecydowałam się spróbować swoich sił. Po cioci zostały notatki i… udało się. Cudowny zapach w całym domu, obłędny smak.

Przy okazji pieczenia sernika zrobiłam research i okazało się, że sernik ten to lżejsza i prostsza opcja klasycznego sernika królewskiego.

Zaskoczyło mnie jak prosto robi się ten sernik i do tej pory zrobiłam go już dwa razy i na pewno upiekę go też na Wielkanoc 🙂

 

Sernik z kruszonką Cioci Basi

(10-12 porcji)

składniki:

ciasto

2 szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

100 g miękkiego masła

masa serowa

800 g serków waniliowych homogenizowanych

1/2 szklanki cukru

1 budyń

2 żółtka

100 g miękkiego masła

dodatki (opcjonalnie)

rodzynki

skórka pomarańczowa

 

przygotowanie:

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao i wymieszać. Dodać żółtka i miękkie masło (można je rozpuścić) i rozdrabniać składniki palcami, aż do uzyskania jednolitej kruszonki, aby masa była wilgotniejsza można dodać nieco wody.
  • Podzielić ciasto na 2 części i 1 część odłożyć do lodówki.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Małą tortownicę* wysmarować tłuszczem.
  • Połowę ciasta wysypać na dno formy i ugnieść palcami, aby powstał zwarty spód i podpiec ok. 10 minut.
  • Masło ubijać z cukrem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Dalej ubijać i dodawać kolejno po jednym żółtku. Wciąż ubijają dodawać stopniowo serki waniliowe, a na koniec zmiksować razem z budyniem. Można też dodać bakalie i wymieszać.
  • Masę serową wyłożyć na spód i posypać równomiernie pozostałą częścią ciasta, tak aby powstała kruszonka.
  • Sernik piec przez 45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i odczekać aż wystygnie.

Uwaga: Aby masa serowa była bardziej puszysta, można na sam koniec dodać ubite białka (oddzielone wcześniej od żółtek) do masy serowej, wtedy trzeba wziąć nieco większą formę, aby składniki się zmieściły.

*moja tortownica miała 21 cm średnicy i była wypełniona w 100%.

Jeśli nie dodacie białek (tak jak ja), to możecie użyć je do białkowego ciasta Kocia Łapa – serdecznie polecam 🙂

Z kociej łapy wychodzą też świetne najprostsze mazurki.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *