blog pescowegetariański

Spring Rolls z czerwoną kapustą i surimi

Spring Rolls z czerwoną kapustą i surimi

Ostatnio dość często jadam spring rolls i stwierdzam, że jest to bardzo szybkie, lekkie danie, które można zrobić w zasadzie z wszystkiego co mamy pod ręką. Choć wyglądają niepozornie, można się nimi naprawdę najeść.

Moje dzisiejsze spring rolls są w modnym ostatnio odcieniu fioletu, a źródłem tego koloru jest czerwona kapusta, którą kupiłam z zamiarem przygotowania „modrej kapusty„.

Przyznam szczerze, że były to ratunkowe spring rollsy, zainspirowane głównie brakami w spiżarni, są więc mega proste, okazało się jednak że kapusta czerwona, por i surimi z odrobiną tajskiej nuty smakują świetnie, dlatego wrzucam ten przepis jako zachętę do eksperymentów z papierem ryżowym.

Papier ryżowy

Papier ryżowy to zrobione ze sprasowanego ryżu cienkie, sztywne krążki, które po namoczeniu stają się miękkie i elastyczne, dzięki czemu z łatwością można je formować. Najbardziej znaną chińską potrawą z papieru ryżowego są oczywiście smażone sajgonki, ale znacznie mniej kaloryczne spring rollsy również są bardzo popularne. Ciekawym pomysłem jest zrobienie z papieru ryżowego sakiewek wypełnionych farszem i zawiązanych np. szczypiorkiem.

Spring Rolls z czerwoną kapustą i surimi

składniki

papier ryżowy (ok. 22 szt.)

2 duże garście poszatkowanej czerwonej kapusty

kawałek białej części pora pokrojony w półplasterki

16 paluszków krabowych

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu rybnego

garść posiekanej świeżej kolendry

sól i pieprz

do podania

sos sojowy

Przygotowanie

Farsz do spring rollsów

  • Paluszki krabowe podsmażyć krótko na oliwie z każdej strony i pokroić na małe kawałki (ok. 1,5 cm).
  • Wymieszać w misce czerwoną kapustę, pora i paluszki krabowe.
  • Dodać sok z cytryny, olej sezamowy, sos rybny oraz kolendrę.
  • Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Składanie spring rollsów

  • Płaty papieru ryżowego moczyć krótko w wodzie, np. w głębokim talerzu.
  • Namoczony papier ryżowy układać na desce, na środek ryżowego papieru kłaść po czubatej łyżce farszu i zawijać rollsy – najpierw złożyć górny i dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć całość w rulon.
  • Podawać z sosem sojowym

Smacznego!

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *