kuchnia wegetariańska świata

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory w oliwie

Suszone pomidory już jakiś czas temu trafiły na polskie stoły i fajnie bo są pyszne. Mam tylko jedno ale… Suszone pomidory to nie rozmiękłe paćkowate coś w oleju. Pomidory suszone powinny być zwarte, bogate w smak i aromatyczne. Aby mieć pewność, że nasze pomidory właśnie takie będą, najlepiej robić je w domu. Do przyrządzenia tego specjału potrzebne nam będą: prawdziwe pomidory suszone na słońcu (można je kupić w dobrych sklepach), doskonała oliwa z oliwek, ulubione dodatki oraz dosłownie parę chwil. Warto, bo suszone pomidory to zaklęty w oliwie smak lata. Pasują doskonale do wielu dań. Gotowy słoiczek nadaje się też świetnie na prezent lub na imprezowe wchodne zamiast butelki wina.

Suszenie pomidorów na słońcu to domena Włoch i Grecji i stamtąd są importowane. Jeśli chcemy przygotować nasze pomidory całkiem samodzielnie, należy posłużyć się w celu ich ususzenia piekarnikiem, gdyż w polskich warunkach rzadko zdarza się na tyle silne słońce przez kilka dni pod rząd. Należy wtedy dorodne gruntowe pomidory, przekroić na pół, osolić i suszyć połówki na blaszce w piekarniku w temperaturze ok. 100 st. C z termoobiegiem. Drzwiczki należy pozostawić otwarte, aby wilgoć z pomidorów miała szansę wyparować. Pomidory powinny być dość suche i się marszczyć, ale powinny pozostać jeszcze giętkie.

Suszone pomidory można jeść w całości, jako dodatek posiekane w paski lub w kostkę lub zmiksowane na pomidorowe pesto. Świetnie nadają się jako dodatek do dań z makaronu i sałatek. Można też pobawić się w przyrządzenie z nich przystawek typu finger food, np. koreczki z mozzarelli z suszonym pomidorkiem lub ruloniki z blanszowanej cukinii z suszonym pomidorem.

 

suszone pomidory w oliwie 1

 

Suszone pomidory w oliwie

Składniki:

suszone pomidory

oliwa z oliwek extra vergine

czosnek

zioła prowansalskie (lub inne ulubione suszone zioła)

opcjonalnie: kapary, oliwki

Przygotowanie:

Pomidory zalać dość ciepłą, ale nie gorącą wodą z odrobiną octu winnego i pozostawić do namoczenia ok. 5-10 minut. Po tym czasie pomidory dokładnie osuszyć.

Na dnie słoika ułożyć rozgniecione ząbki czosnku (w zależności od upodobań 1 lub 2 ząbki na mały słoik), dodać zioła prowansalskie (ok. 1 łyżeczki na mały słoik), a następnie ułożyć pomidory.

Całość zalać oliwą z oliwek i szczelnie zamknąć.

Pomidorki pozostawić przynajmniej na 2 doby, w tym czasie należy kilka razy przekręcić słoik do góry nogami, aby smaki się wymieszały.

suszone pomidory w oliwie
namaczanie pomidorów w ciepłej wodzie z odrobiną octu winnego

 

pomidory suszone w oliwie
słoiki wypełnione rozgniecionymi ząbkami czosnku i suszonymi ziołami

 

suszone pomidory w oliwie
gotowe pomidory w oliwie

 

"skwarki" z suszonych pomidorów
z suszonych pomidorów możemy przygotować coś à la „skwarki”

 

ruloniki z cukinii z suszonymi pomidorami
ruloniki z cukinii z suszonymi pomidorami

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



1 thought on “Suszone pomidory w oliwie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *