blog pescowegetariański

Szpinak duszony z ciecierzycą

Szpinak duszony z ciecierzycą

Nie ogarnęłam dziś obiadu i nagle poczułam wielki głód. Lodówka prawie pusta, czasu nie ma. Zrobiłam zatem danie z tego co miałam i wyszło pyszne. Znalazłam mrożony szpinak i ciecierzycę w słoiku. Piszę znalazłam, ale tak naprawdę są to produkty, które mam zawsze w mojej kuchni i nie raz uratowały mi życie. Suszone pomidory też zawsze mam, a jeden świeży się ostał na paterze. Prezentuję Wam dziś potrawę prostą, ale pyszną – szpinak duszony z ciecierzycą. Przypomina mi trochę dania jedzone w restauracjach indyjskich (sama do tej pory nie gotowałam indyjskich dań). Mi bardzo smakuje, więc może i Wam zasmakuje 🙂

Mój szpinak jest w wersji wegańskiej, a przyznam że ostatnio kuchnia wegańska króluje u nas w domu. Dzieciaki pokochały mleko roślinne, a ja eksperymentuję z wegańskimi smakami. Może dlatego wyszło mi dziś w stylu indyjskim, choć totalnie nie znam tej kuchni. Jeszcze ze dwa miesiące temu na pewno dodałabym śmietanę. Cóż… Powiem szczerze i ku mojemu osobistemu zdziwieniu – bez śmietany szpinak smakuje lepiej!

szpinak duszony z ciecierzycą kuchnia wegańska

Szpinak duszony z ciecierzycą

(2-3 osoby)

składniki:

1 paczka mrożonego szpinaku (450 g)

200 g gotowanej ciecierzycy (ja użyłam cieciorki ze słoika)

kilka suszonych pomidorów

1 pomidor

1 łyżeczka przyprawy cajun

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka soku z cytryny

mały kawałek startego imbiru

2 posiekane ząbki czosnku

oliwa z oliwek

pieprz

sól

Przygotowanie:

  • Patelnię rozgrzać, wlać trochę oliwy (nie za dużo) i wrzucić mrożony szpinak i ciecierzycę z odrobiną płynu, podgrzewać aż szpinak się rozmrozi.
  • Dodać posiekane suszone pomidory, sparzonego i pokrojonego pomidora, czosnek, imbir, sos sojowy oraz przyprawy.
  • Poddusić około 5-10 minut, tak aby większość wody odparowała, ale potrawa pozostała dość wilgotna.

I gotowe!

Moim zdaniem jest to danie, które najlepiej jeść z białym pieczywem, ale oczywiście jeśli macie ochotę zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Jeśli lubicie szpinak to polecam również tort naleśnikowy ze szpinakiem, ale to już nie dla wegan.

A jeśli szukacie inspiracji na dania z ciecierzycy to przeczytajcie mój wpis hummus na 3 sposoby.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *