blog pescowegetariański

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Mam wrażenie, że jest ostatnio tatarowy boom i choć dotyczy on przede wszystkim tatarów typowo mięsnych, to obok nich rozwija się też popularność tatarów rybnych, a nawet wegańskich. Sama bardzo lubię pescowegetariańskie tatary, w restauracjach chętnie ich próbuję, a w domu komponuję własne, zwykle wegańskie, m.in. z awokado, pieczonego buraka, bakłażana. Dziś przedstawiam tatar ze śledzia, który zrobiłam wczoraj specjalnie z okazji tzw. śledzika, czyli ostatków. Mój tatar to śledź w lżejszym wydaniu z jabłkiem i z cytrynową nutą.

Podobno tradycyjnie podczas suto zastawianych ostatkowych biesiad o północy wjeżdżały śledzie, na znak nadejścia postu. Ja sama mięsa poza rybim nie jem, dlatego nie jest to dla mnie danie postne, a wręcz przeciwnie. Tradycja to jednak tradycja – śledzik musiał być i był pyszny. Poniżej przedstawiam Wam przepis, jak zwykle na pomajamu bardzo prosty.

Tatara można podać po prostu na talerzu, najlepiej w formie krążka, w towarzystwie pieczywa lub chrupiącego tosta, a dla chętnych kieliszka wódki. Dla mnie wódka mogłaby nie istnieć i uważam że każdy kto mówi, że wódka jest smaczna, kłamie. Przyznaję jednak, że wódka do śledzia pasuje jak nic innego, dlatego jeśli zdarza mi się jeść go na mieście to robię wyjątek.

Drugim fajnym sposobem podania jest chrupiący tost z grubą warstwą tatara. Taka forma jest bardziej swojska i nadaje się świetnie przy okazji mniej formalnych spotkań.

Samego tatara można wykorzystać też do stworzenia eleganckich finger food, szczególnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia.

tatar ze śledzia
Grzanka ze śledziowym tatarem to świetny pomysł na swojską przystawkę.

Tatar ze śledzia

porcja dla 2-4 osób

Składniki:

200 g filetów ze śledzia w oleju

1/2 jabłka

1 średnia cebula

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

pieprz

do podania:

świeże pieczywo lub chrupiące tosty

Przygotowanie:

  • Jabłko obrać i drobno posiekać.
  • Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać.
  • Filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w jak najmniejszą kosteczkę.
  • Połączyć w misce przygotowane składniki, wymieszać je z sokiem z cytryny, musztardą oraz oliwą oliwek i doprawić do smaku pieprzem.

Propozycje podania:

1. Krążek z tatara, utworzony przy pomocy specjalnego ringa.

2. Grzanki z tatarem, czyli gruba warstwa tatara ułożona na zrumienionych, chrupiących tostach.



1 thought on “Tatar ze śledzia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *