kuchnia wegetariańska świata

Tempura

Tempura

Tempura to danie kuchni japońskiej, a w zasadzie sposób przygotowywania potraw. Warzywa w tempurze mają zadziwiająco intensywny smak i pyszną chrupiącą otoczkę. Świetnie nadają się na romantyczną kolację we dwoje lub na większe przyjęcia – podawane koniecznie z sosem sojowym.

Ja zdecydowałam się użyć warzywa takie jak: marchewka, czarna rzepa, cukinia, brokuł oraz pieczarki. Wy możecie eksperymentować i kierować się własnym smakiem. Można w ten sposób przyrządzić wiele warzyw.

Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, należy jednak pamiętać aby użyć lodowatej wody i dobrze je osolić. Ciasto polecam zrobić na dwa razy, gdyż nie powinno ono długo stać.

Tempurę przygotowujemy na głębokim oleju. Gotowe warzywa należy koniecznie odsączyć na papierowych ręcznikach.

Czas podania tempury na stół ma dość duże znaczenie. Tempura od razu po przyrządzeniu jest ciepła i chrupiąca, a po pewnym czasie ciasto staje się miękkie.

Przepisów na tempurę jest wiele, niektóre nie zawierają jajek, a czasami dodawane są całe jajka. Mój sprawdzony przepis zawiera żółtka jaj. W sprzedaży są również gotowe saszetki tempury do rozrobienia z wodą.

tempura, warzywa w tempurze, cukinia w tempurze, pieczarki w tempurze, brokuły w tempurze, marchewka w tempurze, czarna rzepa w tempurze

Tempura

Porcja dla 4 osób

tempura, warzywa w tempurze, cukinia w tempurze, pieczarki w tempurze, brokuły w tempurze, marchewka w tempurze, czarna rzepa w tempurze

Składniki:

warzywa:

1 marchewka

1 cukinia

½ czarnej rzepy

1 brokuł (różyczki)

8-10 pieczarek

ciasto:

2 żółtka

¼ litra wody (z lodówki)

125 g mąki

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

mąka do posypania

olej do smażenia

tempura, warzywa w tempurze, cukinia w tempurze, pieczarki w tempurze, brokuły w tempurze, marchewka w tempurze, czarna rzepa w tempurze

Przygotowanie:

  • Warzywa umyć.
  • Marchew i rzepę obrać.
  • Rzepę i cukinię pokroić w krążki. Marchew pokroić w krótkie słupki. Pieczarki pokroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości). Brokuł podzielić na niewielkie różyczki.
  • Przygotowane warzywa dobrze osuszyć i oprószyć mąką.
  • Żółtka, zimną wodę, mąkę i sól wymieszać na gładkie ciasto. Najlepiej zrobić ciasto dwukrotnie, tak aby długo nie stało.
  • W głębokim garnku o szerokim dnie rozgrzać grubą warstwę oleju.
  • Warzywa moczyć w cieście, lekko odsączyć i smażyć partiami na gorącym oleju, tak długo, aż będą lekko rumiane. Odsączać na papierowych ręcznikach.

Podawać z sosem sojowym lub innym pasującym sosem.

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *