blog pescowegetariański

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso

Tort naleśnikowy na słono to naprawdę świetne danie na obiad. Jest to zapiekanka we włoskim stylu, podobna trochę do Lasagne. Robi się go szybko, jest bardzo efektowny i, co najważniejsze, smaczny. Ja zwykle wpadam na pomysł zrobienia tortu naleśnikowego jeśli zostają mi naleśniki ze śniadania. Mam w domu prawie zawsze mrożony szpinak, suszone pomidory i jakieś sery, które są podstawą mojego przepisu.

Pesto rosso jest bardzo ważnym składnikiem tego dania, nadaje mu intensywny aromat suszonych pomidorów połączonych z czosnkiem i bazylią. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, można kupić gotowe pesto w słoiczku, chociaż domowe pesto jest najsmaczniejsze.

Tort naleśnikowy dobrze odgrzewa się w mikrofalówce, dlatego bez problemu można zabrać kawałek do pracy. Na zimno jednak nie jest najlepszy, bo ser zastyga i robi się twardawy, dlatego zawsze warto go podgrzać i można to zrobić dowolnym sposobem – w piekarniku, mikrofali lub na patelni.

tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso

porcja dla 4-6 osób

składniki:

6 dużych naleśników ok. 25 cm średnicy (np. z tego przepisu)

300 g żółtego sera

6 łyżek sera Parmezan lub Grana Padano w płatkach

Pesto rosso

100 g pomidorów suszonych w oliwie

1 łyżka koncentratu pomidorowego

garść świeżych listków bazylii

2 łyżki orzeszków piniowych lub innych drobno posiekanych orzechów

ok. 50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki startego sera Parmezan lub Grana Padano

1  ząbek czosnku

pieprz do smaku

sos szpinakowy:

500 g mrożonego szpinaku (można też użyć świeżego)

2 łyżki śmietany

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Przygotować pesto miksując razem wszystkie składniki.
  • Szpinak rozmrozić na patelni, dodać śmietanę i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki.
  • Warstwowo układać tort według następującego schematu: naleśnik – 1/3 sosu szpinakowego – 1/3 sera żółtego – naleśnik – 1/3 pesto rosso – 2 łyżki Parmezanu.
  • Podany układ powtórzyć 3 razy.
  • Tak przygotowany tort z sosem szpinakowym i pesto zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, a następnie odstawić na chwilę przed pokrojeniem.

Z podanej ilości powstanie średnio wysoki tort dla minimum 4 osób. Jeśli chcemy aby tortu wystarczyło dla większego grona biesiadników, możemy np. podwoić ilość składników i ułożyć więcej warstw tortu.

tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso



1 thought on “Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pesto rosso”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *