blog pescowegetariański

Tosty z serkiem kozim i smażoną cebulką

Tosty z serkiem kozim i smażoną cebulką

Tosty z serkiem kozim i smażoną cebulką

czyli sandwich w hiszpańskim stylu

Byłam niedawno w warszawskiej knajpce serwującej hiszpańskie dania (pozdrawiam Barszawa z ulicy Lwowskiej) i zamówiłam tosty (pan tostado) z kozim serem, która w pierwotnej wersji była z dodatkiem czegoś mięsnego (chyba boczku), ale poprosiłam o przygotowanie wersji wegetariańskiej i otrzymałam powalającego sandwicha z uwielbianą przeze mnie smażoną cebulką. Smak koziego sera, sałaty i smażonej cebulki tak mi przypadły do gustu, że po jakimś czasie postanowiłam samodzielnie stworzyć coś podobnego. Wyszło mi bardzo dobrze, dlatego dziś polecam tego megaprostego i pysznego hiszpańskiego sandwicha. Do tej przekąski doskonale pasuje czerwone wino – jak to w Hiszpanii!

tosty z serem kozim i cebulką
Obie kromki posmaruj serkiem, jedną kromkę przykryj sałatą, drugą zrumienioną cebulką.

składniki:

(1 porcja)

2 kromki pieczywa tostowego jasnego

serek kozi kanapkowy (ew. rolada pleśniowa)

zrumieniona na maśle cebulka*

listki sałaty

sól i pieprz do smaku

przygotowanie:

  • Pieczywo tostowe zrumienić w tosterze.
  • Zrumienione kromki posmarować serkiem kozim.
  • Na jednej kromce ułożyć dość grubo sałatę.
  • Na drugiej kromce rozłożyć cebulkę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Obie kromki złożyć razem i przekroić na pół w poprzek, tak aby utworzyć trójkąty.
tosty z serem kozim i cebulką
Chleb tostowy, serek kozi, cebula, masło i sałata – tyle wystarczy by przyrządzić pyszny lunch 🙂

 

smażona cebulka
Pokrojoną w pióra lub krążki cebulę należy dobrze zrumienić na maśle, aby nadać jej aromatu można dodać listek laurowy.

tosty z serem kozim i cebulką

*Cebulkę należy pokroić w cienkie krążki lub pióra i najpierw zeszklić ją na maśle, a następnie podkręcić ogień i mieszając zrumienić, uważając aby się nie spaliła. Ja do cebulki podczas smażenia dodaję czasami listek laurowy.

Ja bardzo lubię podsmażaną cebulkę i nie szkodzi mi ona, ale jeśli masz wrażliwy żołądek użyj jej niewiele, bo jest ona ciężkostrawna.

Jeśli nie macie czasu możecie użyć krążki świeżej cebuli, należy wtedy użyć jej znacznie mniej, gdyż cebula podczas smażenia traci swoją ostrość, a nawet nabiera słodyczy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *